Hemmagjord flädersaft

 
Att göra egen flädersaft är hur lätt som helst, i det här receptet har jag uteslutit citronsyran.
 
INGREDIENSER
25 fläderblommor
4 ekocitroner 
1 kg socker
1 l vatten
 
GÖR SÅ HÄR
- Skölj fläderblommorna
- Skiva två citroner och varva med fläderblommorna i en stor gryta eller hink.
- Pressa i citronsaften från två citroner.
- Koka upp vattnet, ta av från värmen och häll i sockret. Häll sedan vattnet
över fläderblommorna och citronskivorna.
- Låt stå i kylen i fyra dagar, rör gärna om då och då.
 
SEDAN
- Lyft bort fläderblommorna och citronskivorna ur kastrullen. Sila av saften.
Jag använde med av en finmaskig sil och la i en kökshandduk som silduk.
 

Gazpacho med krutonger och majonäs

 
 
Gazpacho är den perfekta lunchen i sommartider. Eller varför inte förrätt. Serverad med krutonger och en härlig majonäs med basilika, persilja och gräslök.

INGREDIENSER
gazpacho
400 g tomater
1 gul och en röd paprika
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chilifrukt
1/2 gurka
1 dl olivolja
3 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
 
krutonger
ett par tjocka skivor formfranska
olivolja
vitlök
salt
 
majonäs
1 äggula
1,5 dl neutral olja
1 tsk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
rikligt med salt och peppar
hackade örter
 
GÖR SÅ HÄR
Mixa alla ingredienserna till gazpachon. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen så att den serveras iskall.
 
Vispa ihop äggulan, dinjonsenapen, vinägern och lite salt och peppar. Vispa sedan i olja sakta tills majonäsen tjocknat. Blir den för tjock kan man hälla i en tesked vatten eller så och vispa ut. Blanda sedan i finhackade örter.
 
Och så tillsist - krutongerna.
- Grovhacka brödet, värm olivolja i ett stekjärn tillsammans med lite vitlök och fräs på brödet. Strö över salt.

Servera soppan med lite hackade örter på toppen och krutongerna och majonäsen vid sidan av.
 

Vaniljglass med kolasås och hallon

 
Sommardesert som går att förbereda lång tid i förväg! Kombinationen av vaniljglass, kola och de syrliga hallonen är helt perfekt!
 
INGREDIENSER
vaniljglass
5 äggulor
2,5 dl laktosfri grädde
2,5 dl laktosfri mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl socker
 
kolasås
1 dl grädde
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl sirap
 
hallon
 
GÖR SÅ HÄR
vaniljglass
- Vispa 0,5 dl socker med äggulorna luftigt.
- Värm sedan 1 dl socker, grädden och mjölken på medelhög värme tillsammans med vaniljstången som du halverat.
- Precis innan det nått kokpunkten tar du av kastrullen från plattan och vispar ner gräddmjölken i äggblandningen. Rör hela tiden och låt sedan svalna. Lyft ur vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Kör smeten i glassmaskin cirka 30 min eller tills den stelnat. Frys in i 2-3 timmar.
 
kolasås
- Rör samman grädde, socker, vaniljsocker och sirap i en kastrull.
- Koka upp och låt puttra i 5 minuter. 
- Häll sedan upp i en ren burk.

3 Maj - Första skördedagen på kolonin

 
Lite så här ser det ut när vi hänger på kolonin. Ibland är vi få, ibland är vi många. Tredje maj var första skördedagen på kolonin. Sparris, pepparrot, vårlök och rabarber. Förutom det hittade vi lite löktrav och nässlor bredvid, uppskattat ogräs! Dessutom grävde vi upp ett stort parti och kunde för första gången vattna ordentligt!

Torskrygg med pepparrotssås, riven pepparrot & skirat smör.

 
Torsk och pepparrot slår aldrig fel, här med potatis & palsternackspuré, skirat smör samt en pepparrotssås.
Pepparroten är förresten plockad på vår koloni, vilken lyx!
 
4 bitar torskrygg
1 morot
1 gul lök
timjan
1 citron
salt, peppar
 
1 kg potatis
2 palsternackor
50 g smör
en skvätt mjölk
salt, muskotnöt
 
pepparrot
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 msk konc. fiskfond
timjan
salt
 
GÖR SÅ HÄR
- Koka upp vatten med en skivad morot, en kvartad lök, lite timjan, saften från 1/2 citron, lite salt och några pepparkorn.
- Lägg i torsken när vattnet kokar och låt den vara där i cirka 30 sekunder. Ta sedan av kastrullen från värmen och låt torsken ligga och dra i 10 minuter.
 
- Koka potatis och palsternacka, pressa sedan med en potatispress och blanda med smör och mjölk. Smaksätt med salt och muskotnöt.
 
- Smält smör i en kastrull och ta sedan av från värmen.
- Smält en matsked smör i en ny kastrull och rör ner 1 msk färsk timjan, fiskfond, vatten och creme fraiche. Riv ner rejält med pepparrot också. Smaksätt med lite salt.
 
Servera torsken med potatispurén, såsen, mer riven pepparrot, skirat smör och en skiva citron.
 

Pesto på löktrav

 
I våras fick jag ett ryck och gjorde pesto på löktrav. Passar bra till en fin salami eller en god pasta.

INGREDIENSER
2 dl löktrav, bladen.
1 liten klyfta vitlök
3 msk pinjenötter
1 dl olivolja
1 msk parmesanost
salt, peppar
 
GÖR SÅ HÄR
- Mixa vitlök och löktrav i en mixer.
- Tillsätt sedan parmesan, olivolja & pinjenötter.
- Kör tills nötterna är lagom stora, smaksätt med salt & peppar.

Kalljäst glutenfri pizza med tomatsås och mozzarella

 
 
Källjästa pizzan kom till för ett tag sedan och passar bra när man har lite extra tid. Det räcker att den får jäsa 3-4 timmar i kylskåpet, men blir godast över natten. Tomatsåsen är magisk förresten. Passar till allt!

Toppar med tunnt skivad rödlök, basilikablad & pinjenötter. Räcker till två pizzor.
 
INGREDIENSER
pizzadeg
25 g jäst
1 liten matsked honung
2,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 dl majsmjöl
cirka 5 dl mjölmix
 
tomatsås
250 g körsbärstomater
1 dl vatten
2 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
en skvätt vinäger
ca 1 msk honung
salt, peppar
lite färska örter: basilika, oregano & saliva
 
tillbehör
400 g mozzarella
ett par deciliter riven ost
1 rödlök
basilika
pinjenötter
 
GÖR SÅ HÄR
Börja med bottnen då den ska jäsa länge.
- Rör ut jästen i vattnet med lite salt. Tillsätt därefter honungen och rör sedan i majsmjöl och mjölmixen. Degen ska inte vara lika kladdig som till de kalljästa bullarna.
- Låt stå i kylskåp minst 3 timmar, helst längre, gärna över natten.

Vidare mot tomatsåsen
- Fräs finhackad vitlök och örter i olivolja. Tillsätt vatten, körsbärstomaterna, honung, vinäger och kryddor.
Låt koka samman långsamt utan lock och smaka av med jämna mellanrum.
 
Förbered sedan alla tillbehör.
 
Ta upp pizzadegen på bakbord och knåda den försiktigt. Var inte rädd för att tillsätta mer mix. Kavla sedan ut till 2 pizzor. Förgrädda bottnarna 10 minuter på 250 grader.
 
Bred sedan på tomatsåsen och alla tillbehör utom basilikan.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter till och strö sedan över basilikan.
 
(HÄR kan du hitta mitt gamla recept på deg som inte behöver jäsa!)
 

Gubbröra på kavring

 
Gubbröra, så enkelt, så gott. Kavringen kommer från boken "Nytt bröd" där den kallas sotaren. Äntligen kan man som glutenintolerant njuta på midsommar!
 
INGREDIENSER
1 kokt ägg
1 liten frp ansjovis
1 dl creme fraiche
1/4 rödlök
1 msk majonäs
gräslök & persilja
salt, peppar
 
GÖR SÅ HÄR
Finhacka ägg, ansjovis, rödlök, gräslök och persilja.
Blanda samman med creme fraiche, majonäs och smaksätt med salt och peppar.
Servera på kavring med ett salladsblad.
 
 

Rabarberkompott

 
I söndags var det äntligen dags att ta sig an de där fina späda rabarberstjälkarna som lyckats ta sig upp ur marken. Det blev en fin rabarberkompott som vi åt tillsammans med vaniljglass. Tanken är att publicera en del glassrecept här i vår, så fort det finns tid och möjlighet.

Så länge bjuder jag på kompotten.
 
INGREDIENSER
300 g rabarber
1/2 vaniljstång
2 msk florsocker
lite vatten
 
GÖR SÅ HÄR
- Skölj och rensa rabarberna. Skiva dem i mindre bitar.
- Fyll en kastrull med vatten så det precis täcker botten. Koka upp rabarber tillsammans med socker och tillsätt en halverad vaniljstång.
- Låt koka samman långsamt på svag värme och servera varm tillsammans med vaniljglass.

Ugnsbakad lax med rostade rotfrukter

 
Tiden flyger iväg och plötsligt var det juni. I väntan på fler koloniinlägg kommer här är härlig middag vi åt häromdagen. Måste det alltid var potatis tänkte vi, och rostade istället alla andra goda rotfrukter vi kunde komma över. Till det hela serverades en klassisk dillsås som passar så bra till lax.
 
INGREDIENSER
4 lax filéer
4 morötter
4 rödbetor
2 rödlökar
3 palsternackor
Rosmarin, salt & peppar
Lite honung
citronzest

Dillsås
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
dill efter tycke och smak
lite salt och peppar
 
GÖR SÅ HÄR
- Skrubba alla rotfrukter och dela sedan i lagom stora bitar.
- Gnid in olivolja och färsk rosmarin, salt och peppra och ringa över lite flytande honung.
- Rosta i ugnen på 250 grader tills rotsakerna börjat mjukna
 
- Sänk ugnen till 200 grader.
- Riv citronzest över laxen och salta och peppra.
- Kör in i ugnen cirka 10 minuter tills laxens innertemperatur är 56 grader. Eller varför inte någon grad tidigare!

För att göra dillsåsen blandar du bara ihop ingredienserna och smakar av med salt och peppar. Mums!

RSS 2.0