Glutenfritt bröd med äpple och frön

 
Det här är verkligen livets bröd. Mörkt, fyllt med nyttigheter och magiskt gott!
 
Mörkt bröd med äpple
2 dl havregryn
1 msk sirap t.ex. dadelsirap
5 dl filmjölk
1 äpple, skalat och rivet
1 dl solrosfrö
1/2 dl pumpafrö
1 msk chiafrö
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
3 dl grov glutenfri mjölmix
4-5 dl glutenfri mjölmix
kanel att strö över
 
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en brödform. Blanda havregryn, sirap, rivet äpple och filmjölk i en bunke eller köksassistent. Rör ner solrosfrö, pumpafrö och chiafrö. Sedan salt och bakpulver.
 
Rör först ner den grova mjölmixen och sedan den andra ljusare mjölmixen, en deciliter i taget. Smeten ska inte vara torr utan mer krämig och geggig!
 
Smörj en form med olja och häll över brödsmeten. Strö över kanel och grädda i nedre delen av ugnen i 50 min. Låt svalna något innan du tar loss brödet ur formen. Skär upp efter någon timme och frys ner!
 

Äpplemarmelad med timjan

 
Äpplemarmelad med timjan är verkligen en favorit. Passar på mackan, till ostar, och det är så enkelt att göra!
 
1 kg fasta äpplen, gärna syrliga
3 dl syltsocker
1/2-1 citron
några stjälkar timjan
1/2 dl vatten
 
Skala och tärna äpplena. Häll vattnet i en kastrull och addera sedan äpplena, socker, citronsaft och låt koka tills äpplena mjuknat. Om du vill kan du spara 1 dl äppletärningar och röra i på slutet tillsammans med timjan för att få lite tuggmotstång i marmeladen. 
 
Rengör glasburkar och häll sedan upp marmeladen i dem. Förvara svalt, i kylen eller frysen.

Bönpasta med ärtpesto


Glutenfri bönpasta med ärtpesto, parmesan och pumpakärnor. Perfekt lunch! 
 
Bönpasta med ärtpesto 
400 g gröna ärtor, frysta
1/2 dl solroskärnor
1-2 vitlöksklyftor
1/2 citron
1/2 dl olivolja
salt, svartpeppar
 
Glutenfri bönpasta till 4 personer
Parmesan att hyvla över
Rostade pumpakärnor att strö över
 
Tina ärtorna och mixa tillsammans med solroskärnor, vitlök, saften av 1/2 citron och olja. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och goda toppingar! 

Glutenfritt

RSS 2.0