Morotspuckar med hummus, rödkål, glasnudlar & tsatsiki

 
Morotsbiffar är en av mina favoriträtter, till vardags eller till fest med ett glas bubbel. Du kan egentligen äta vad du vill till dem, men jag äter dem allt som oftast så här. Receptet på picklad rödkål hittar du här.
 
Tips! Tahini hittar du billigast i affärer där livsmedel från mellanöstern säljs. Hittar du inte tahini kan du ersätta det med sesamolja och lite extra sesamfrö.
 
Morotsbiffar
500 g morötter
1 ägg
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad ingefära
1/2 dl persilja
3 msk sesamolja
3 msk sesamfrö
2 msk sötstark senap
salt, peppar
2 dl kokta röda linser
1 dl maizena
1 dl mjölmix
 
Riv morötterna. Hälften på den grövre sidan och hälften på den finare sidan.
Blanda ägg, spiskummin, ingefära, hackad persilja, sesamolja, sesamfrö och senap i en skål. Vänd ner morötterna och smaka av med salt och peppar. Blanda försiktigt i linserna. Rör ner maizena följt av mjölmix. Låt svälla tio minuter. Forma sedan till puckar och stek på medelhög värme tills de fått fin färg och är genomstekta. 
Det går också att tillaga dem i ugnen, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och lite olja på 200 grader i 15 minuter.
 
Hummus
1 burk konserverade kikärtor
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 msk tahini 
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1 msk sesamfrö
salt, peppar
 
Skölj kikärtorna väl i ett durkslag. Mixa vitlök och olivolja och sedan kikärtor och tahini.
Rör ner kryddorna, sesamfrö och eventuellt något matsked vatten för en mjukare konsistens.
 
Tsatsiki
1/2 gurka
2 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
olivolja, salt, peppar
ev. färsk oregano
 
Riv gurkan och pressa ut så mycket vätska du kan. Rör ner creme fraichen och riv i vitlöken. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Toppa med lite färsk oregano.
 
Glasnudlar
100 g glasnudlar
lite salt
 
Koka upp vatten i en kastrull. Ta av från värmen och lägg i glasnudlarna. Häll av i en finmaskig sil efter 2-3 minuter och spola med kallt vatten.


Glutenfri chokladtryffeltårta

 
Det här är ju lite av en paraddessert för alla chokladälskare. Den känns lyxig och avancerad, men tar inte ens en timme att göra. Smaken av choklad är intensiv, och vill du göra den lite snällare kan du använda 50% eller 60% choklad istället för 70.
 
Chokladtryffeltårta | 8-10 bitar
chokladkaka
2 ägg
2,5 dl strösocker
1/2 dl sirap
1,5 dl glutenfri, fin mix
4 msk kakao
1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt smör
 
tryffel
2 dl laktosfri vispgrädde
2 msk flytande honung
3 msk strösocker
100 g 70% mörk choklad
1 msk smör
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner salt och låt svalna.
Rör samman ägg, socker och sirap i en skål. I en annan skål rör du samman den glutenfria mjölmixen och kakao. Sikta sedan ner i den första skålen. Rör ner smöret och häll över i en form klädd i bakplåtspapper, insmord i olja.
Grädda i 25-30 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur.
 
 
Värm vispgrädde, honung och strösocker i en kastrull med tjock botten. Dela chokladen i mindre bitar. När grädden kokar, ta av från värmen och rör i chokladen tills den smält och sedan smöret. Låt svalna.
 
När chokladkakan och tryffeln har svalnat, vänder du upp och ner på kakan och lägger den på ett fat. Bred över tryffeln och toppa med lite riven choklad, havssalt eller jordgubbar. Njut!
 


Chiapudding

 
Detta är min drömfrukost - svart kaffe (ibland med havremjölk), en macka med ost och gurka och chiapudding. Chiapuddingen kan du såklart toppa med vad du vill, men jag tycker att en halv banan, lite blåbär och jordnötsmör är helt perfekt.
 
Chiapudding | 1 portion
2 msk chiafrön
lite kardemumma
lite vaniljpulver
lite salt
1-1,5 dl mandelmjölk
(eller någon annan växtbaserad dryck typ havremjölk som finns glutenfri)
 
+ goda saker att toppa med - blåbär, banan, nötsmör, frön, nötter, hallon, eller vad du vill.
 
Häll chiafröna i en skål tillsammans med kardemumma, vaniljpulver och salt. Rör i mjölken. Blanda ordentligt så alla fröna täcks av vätskan. Låt vila 10 minuter. Rör om en gång till. Stoppa in i kylen över natten och ta fram på morgonen. Toppa med allt gott du kan tänka dig!


Banoffee pavlova

 
 
Alltså tänk banoffe pie som ju är fantastiskt, fast här i lite lagom stora pavlovabakelser med maräng och hemmagjord kolasås. Och vill du fuska kan du ju köpa färdiga marängbottnar och kolasås, så är den klar på ett kick. Jag kommer inte skvallra!
 
Banoffee pavlova | 4 st
maräng
2 äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk citronsaft
1 tsk maizena
 
kolasås
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
en knivsudd vaniljpulver
 
2 dl vispgrädde
3 bananer
50 g mörk choklad
 
Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, du ska kunna vända skålen upp och ner. Tillsätt sedan lite socker i taget, och tillsist citronsaften och maizenan. Klicka ut till fyra maränger med en liten grop i mitten. Baka mitt i ugnen på 150 grader i 30 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader och baka i 30 minuter till. Marängen ska vara lite seg i mitten och kan med fördel stå kvar i ugnen tills den är helt sval.
 
Kolasås
Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra på svagvärme i 5 minuter. Klart!
 
Dags att montera!
Vispa grädden. Skiva bananerna. Riv chokladen. Klicka ut grädde på marängbottnarna. Fördela bananskivorna. Häll över kolasåsen och strö över chokladen. Redo för att ätas!


Dags att pickla rödlök och rödkål

 
Från och med nu ska jag göra ett försök att äta mer säsongsbetonat. Oktober till mars är det rödkålssäsong, och  rödlök är det i princip alltid säsong för. Så, nu är det picklingsdags. Picklad rödlök håller i kylen i cirka en månad, i bland längre. Picklad rödkål däremot, håller länge i kylen.
 
Picklad rödlök | 1/2 liter
3-4 rödlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
en nypa salt
 
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Skiva rödlök tunt och lägg i en väl rengjord burk. Jag brukar koka lite vatten och hälla i burken först. När sockret löst sig i lagen häller du den över rödlöken. Stäng locket och låt svalna i rumstemperatur.
 
Picklad rödkål | 2 liter
1/2 rödkålshuvud
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
en nypa salt
 
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Ta av det yttersta lagret på rödkålen, riv den sedan på den grövsta sidan på ett rivjärn. Undvik den vita stammen. Lägg i en väl rengjord 2 liters burk. Häll över lagen när sockret löst sig. Stäng locket och låt svalna. 
 
Voila! Ät tillsammans med linsgryta, tacos, ja allt egentligen. Så gott!


Frukost från Mellanöstern

 
 
Världens energikick till frukost, eller lunch! Ät tillsammans med lite picklad rödlök och bröd. Njut!
 
Bönröra
1 frp kikärtor
1 frp vita bönor eller fava bönor
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
2 tsk spiskummin
salt, olivolja
2 kvisttomater
10 cm gurka
 
Hummus
1 frp kikärtor
2 msk tahini
1 msk vatten
1 liten vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
3 msk olivolja
1 tsk spiskummin
 
Bönröra
Skölj kikärtor och bönor och koka sedan upp i vatten, 5 minuter. Häll av i ett durkslag och lägg i en skål.
Stöt vitlöksklyftorna i en mortel och addera till bönorna tillsammans med citron, spiskummin, salt och lite olivolja.
Finhacka gurka och tomat och rör sedan ner i bönröran.
 
Hummus
Skölj kikärtorna och mixa dem sedan i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt tahini, vatten, vitlök, sesamolja, olivolja och spiskummin. Smaka av med lite salt och eventuellt ett stänk olivolja.


Kantarellrisotto

 
Håll till godo - här kommer världens godaste risotto med kantareller, tryffel och parmesan. Jag använder skogschampinjoner till basen för att sedan smörsteka kantareller och toppa kalaset med.
 
Kantarellrisotto | 4 portioner
200 g skogschampinjoner
3 msk olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl arboriris
2 dl torrt, vitt vin
1,5 liter varm svamp- eller grönsaksbuljong
2 dl finriven parmesan
2-4 msk tryffelolja
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
 
1 klick smör
150-200 g kantareller
 
Borsta av champinjonerna och riv den på den grövsta sidan av ett rivjärn. Stek i olivolja på hög värme.
Finhacka lök och vitlök och rör ner i stekpannan tillsammans med arboririset. Fräs i någon minut, sedan häller du i vinet och låter det koka in. Späd med lite buljong i taget under ständig omrörning i cirka 20 minuter.
 
Under tiden - Stek hela kantareller i en klick smör, salta och peppra efter smak. Passa på att hyvla lite flagor av parmesan till servering.
 
När all buljong är slut, smaka av riset och se om det är klart. Det ska gärna ha lite kärna kvar. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Till sist tillsätter du fint riven parmesan och 2 msk olivolja.
 
Servera med ruccola, hyvlad parmesan och smörstekta kantareller.
 


Vegansk mustig chiligryta

 
En vegansk version av chili con carne. Servera med picklad rödlök och någon form av creme fraiche. Glöm inte att läsa på sojafärsen och sojan så att de är glutenfria.
 
Chili sin carne | 4 portioner
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
1 torkad eller färsk chilifrukt
1 frp blandade bönor
1 frp svarta bönor
300 g sojafärs
3 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk honung
3 msk soja
kryddor: 2 tsk koriander, 1 msk spiskummin, 1 msk ingefära, 2 tsk rökt paprikapulver, 1 msk oregano.
salt & svartpeppar efter smak och tycke
 
Finhacka lök och fräs i en matsked olja tillsammans med koriander, spiskummin, ingefära och rökt paprika.
När löken mjuknat, efter cirka 5 min, rör ner krossade tomater, tomatpuré, vin, finhackad chili, vatten och buljong.
Låt koka samman i 10 minuter och rör sedan ner soja, honung och oregano. Smaka av med salt och peppar.
 
Fräs färsen i en stekpanna bredvid med lite rökt paprikapulver, salt och spiskummin. Rör sedan ner färsen i chiligrytan. Skölj av bönorna och rör ner dem i grytan.
 
Servera med ris, vitlöksfraiche och pickladrödlök.


Vegansk currygryta med sesammarinerad tofu

 
Under förkylningstider finns det få maträtter som passar så bra som en het currygryta. Servera med sesammarinerad tofu eller något annat proteinrikt.
 
Vegetarisk rödcurry | 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 små morötter
1 citrongräs
2 tsk röd currypasta
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk socker
2 dl kokosgrädde
150 g haricots verts
1 frp vattenkastanjer
1/2 lime
 
250 g tofu
1 msk sesamolja
1 tsk soja
1 tsk honung
sesamfrön
 
Hacka lök och vitlök och fräs i en matsked rapsolja. Skala och skär morötterna och hacka citrongräset. Rör ner tillsammans med currypastan. Häll på vatten, grönsaksbuljong och socker. Koka upp. Häll sedan på kokosgrädde, lime, haricot verts och vattenkastanj. 
 
Tärna tofun och blanda med sesamolja, soja, honung och sesamfrön. Stek på medelhög värme tills de fått fin färg.
 
Servera currygrytan med tofun, ris och jordnötter.
 
 


Knäckbräck med havssalt

 
 Julens kanske godaste sötsak - knäckbräck. Precis som vanlig knäck men du kokar den lite längre och häller ut på ett bakplåtspapper. 
 
Knäckbräck
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
 
2 dl mandlar
flingsalt
 
Skålla mandlarna genom att läggga dem i en kastrull med vatten som täcker. Koka upp och häll sedan av i en sil. Skala om du vill, annars hackar du mandeln och ställer åt sidan.
 
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 130 grader, börja på högtemperatur och rör om och sänk sedan. Håll koll på kastrullen hela tiden. Gör kulprovet genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula av smeten som är relativt hård är den klar.
 
Ta av från värmen och rör ner mandeln. Häll ut på en bakplåtspapper på en plåt och bred ut. Strö över havssalt och ställ in i frysen. Bryt bitar av knäcken och förvara kallt.


Adventskaka med saffran, mandelmassa & hallon

 
Detta året har jag bestämt mig för att inte baka lussekatter, och därför har jag letat fram lite andra, glutenfria alternativ. Här kommer ett av dem. En fransk adventskaka med smak av saffran, fylld med hallon och mandelmassa.
 
Fransk adventskaka
2 ägg 
2 dl socker
1/2 g saffran
150 g mandelmassa
2 1/4 dl glutenfri mix
1/2 tsk bakpulver
en knivsudd salt
2 dl frysta hallon
100 g smör
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram med form med löstagbar botten. Fäst ett bakplåtspapper över botten och smörj sedan med lite olja.
Vispa ägg och socker poröst och luftigt. Mortla saffran med lite socker och vispa ner. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten. Blanda samman mix, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.
Bred ut smeten i formen och strö över bären. Hyvla över smöret.
Grädda kakan mitt i ugnen i 35 minuter.
 


Crêpes Suzette med saffran

 
En förenklad, glutenfri version av Crêpes Suzette med saffran. Perfekt till frukost eller lunch under julledigheten. Jag använer mig av mandelmjölk och mjölkfritt smör för att göra pannkakorna mjölkfria. 
 
Glutenfria saffranspannkakor
5 dl mandelmjölk
3,5 dl mjölmix
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljsocker
20 g smält smör
1/2 g saffran
4 ägg
 
4 apelsiner
6 msk sirap
 
Sikta mjölmix ner i en skål. Rör i mjölken tills blandningen är klumpfri. Vispa ner salt och vaniljsocker. Mortla saffranet med lite socker och rör ut i det smälta smöret. Rör ner i skålen. Vispa till sist ner äggen, ett i taget.
 
Stek pannkakorna på medellåg värme tills de fått fin färg. Förvara i ugnen medan du förbereder apelsinerna.
 
Skala och filéa apelsinerna. Värm sirap i en stekpanna. Rör ner apelsinfiléerna och låt de bli varma medan sirapen blir till en god sky. Servera pannkakorna med apelsinerna och ringa över skyn som blir över i pannan. Toppa med lite florsocker
 


Glutenfria saffransbiscotti

 
 
Glutenfria saffransbiscotti är perfekt till adventsfikat!
Jag använder mig inte av blockchoklad utan lite finare mörk choklad för en extra god smak. I detta receptet använder jag Finax glutenfria mjölmix.
 
Saffransbiscotti
1 g saffran (två påsar)
75 g smör, rumstempererat.
1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 ägg
1 msk maizena
1 dl sötmandel, grovhackad
60 g mörk choklad, grovhackad
1/2 tsk bakpulver
4 dl mjölmix
 
Pärlsocker
1 ägg till pensling
 
 
Mortla saffran med en tsk socker.
Vispa smör, socker, sirap och saffran fluffigt.
Vispa ner ägget.
Rör ner maizena, sedan mandel, choklad och bakpulver.
Blanda i mjölmixen, det kan ev behövas mer/mindre mjöl beroende på hur mjukt och varm smöret blivit.
 
Rulla till längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till lite.
Ställ in i frysen i 30 min och sätt igång ugnen på 225 grader.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över pärlsockret.
 
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, ta sedan ut plåten och när längderna svalnat lite skär du dem snett i lagom stora bitar. Rosta 5 min på varje sida så att de får fin färg.
 


Ingefärsshot

 
Rena rama hälsokuren. Jag har en flaska i kylen och tar en shot varje morgon. Inte nog med att den är bra mot förkylningar, den gör mig pigg också! Här passar jag på att slå ett slag för ekologiska citroner. Sötare, godare, mindre gifter.
 
Ingefärsshot
100 g ingefära
2 citroner
3 dl vatten
 
Skala och riv ingefäran fint. Pressa saften från citronerna och häll i en flaska som rymmer 1/2 liter. Låt citron och ingefära dra över natten, fyll sedan på med vatten.


Veganska dadeltryfflar

 
Samma koncept som snickerskakan nedan, fri från raffinerat socker, gluten, mjölk.
Supergoda att rulla antingen i kakao eller rostade sesamfrö.
 
Veganska tryfflar
2,5 dl salta jordnötter
10 urkärnade färska dadlar
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver
ev lite havssalt
 
Mixa ingredienserna i en mixer, lämna gärna jordnötterna lätt mixade så att det blir lite crunchy.
Rulla till bollar och rulla dem sedan i kakao eller rostade sesamfrö. Förvara i kyl eller frys.







Elnas recept

En blogg fylld med glutenfria, laktosfria och något så när växtbaserade recept. Välkommen!