White chocolate cheesecake tart

 
Lyxig cheesecake med vit choklad, lime och pajbotten. Wow. 
Går bra att göra dagen innan och sedan förvara i kyl.
 
Cheesecake med vit choklad
botten
150 g smör
4 dl ljus glutenfri mjölmix
1 dl socker
1 nypa salt
 
fyllning
1 dl gelésocker
250 g vit choklad
400 g creme cheese
2 tsk vaniljsocker
3 dl laktosfri vispgrädde
1 lime
 
Vinbär att dekorera med
 
 
Botten
Smält smöret. Låt svalna något. Blanda socker, mjölmix och salt och häll i smöret.
Tryck ut i en springform och ställ in i frysen i 30 minuter, Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
Låt svalna.
 
Fyllning
Vispa grädden fast. Ställ åt sidan.
I en ny skål - vispa creme cheese och vaniljsocker till en slät smet. Rör i zesten från en lime och 1 msk limejuice.
 
Smält chokladen över vattenbad och rör sedan i gelésockret. Låt sockret smälta 5-10 minuter. Vänd ner i creme cheese-smeten. Rör ut ordentligt. Vänd till sist ner grädden försiktigt. 
 
 
Torka kanterna i springformen och klä eventuellt sidorna med bakplåtspapper. Bred på vit chokladsmeten på bottnen och låt stå i kylskåp i 2 timmar. Dekorera med vinbär innan servering.
 
 


Glutenfri fransk rabarberkaka

 
En fransk sommardröm! Glutenfri och mjölkfri rabarberkaka.
 
Fransk rabarberkaka
2 ägg
2 dl socker
2 1/4 dl glutenfri mjölmix
1/2 tsk bakpulver
en knivsudd salt
3-4 stjälkar rabarber
100 g smör
 
Först av allt - sätt ugnen på 175 grader och klä botten av en springform med bakplåtspapper. Smörj med lite smör.
 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölmix, bakpulver och salt i en skål. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.

Bred ut i springformen. Skölj rabarbern och dela i ca 10 cm stavar. Lägg ovanpå smeten i formen. Hyvla smöret på toppen och grädda kakan mitt i ugnen i 35 minuter.




Salted caramel brownies

Vegansk, glutenfri & mjölkfri
 
 
 Salt karamellbrownie, kan det bli godare? Vegansk, fri från gluten och mjölk, och dessutom fri från raffinerat socker. 
 
Salted caramel brownies | 20 bitar
brownie
8 dadlar, urkärnade
3 1/2 dl valnötter 
3/4 dl kakao
1 msk kokosolja
en nypa havssalt
en knivsudd vaniljpulver
 
chokladmousse
8 dadlar, urkärnade, blötlagda i ca 10 min
1 dl kakao
1 dl jordnötssmör
2 msk starkt kaffe
1 dl nötmjölk
2 msk kokosolja
en nypa salt
 
salt karamell
1 burk kokosmjölk, endast det tjocka kokosfettet
 - skall ha stått kyld minst 5 timmar i kylskåp
2 msk honung eller sirap
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
flingsalt till garnering
 
Brownie
Mixa dadlar i en matberedare och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa tills det blivit en mjuk massa. Addera ev lite vatten om det behövs för att hålla ihop degen.
 
Tryck ut i en plastfolieklädd form, ex en matlåda. Frys medan du gör nästa steg.
 
Chokladmousse
Mixa dadlarna i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna. Mixa tills den får en mousse-aktig konsistens.
 
Bred ut över brownien och ställ tillbaka i frysen.
 
Salt karamellsås
Skopa upp den tjocka, krämiga delen av kokosmjölken i en kastrull och värm på medelvärme.
Addera honung och salt. Låt koka upp för att sedan sjuda i 30-40 minuter. Rör om då och då. 
Ta av från värmen och vispa i vanilj. Låt svalna.
 
När karamellsåsen är sval, breder du över den på kakan och strör över flingsalt.
 
Förvara i frysen och tina upp innan du ska äta den, eller förvara den i kylen.
 


Glutenfri granola

 
Min goda granola med kokosflingor, havregryn och kardemumma bland annat. Ät med yoghurt eller toppa en smoothiebowl. 
 
Glutenfri Granola | en stor burk
5 dl havregryn
1/2 dl råsocker
2,5 dl vatten
3 msk olja
1,5 dl sesamfrö
1 dl pumpafrö
1 dl solroskärnor
1 dl rostade kokosflingor
en knivsudd salt
1 tsk kardemumma
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, frön och råsocker. Blanda vatten och olja och stänk över. Smaksätt med salt och kardemumma. 
 
Rosta mitt i ugnen på en plåt i 30 minuter, rör om var femte minut så att den inte bränns och blir jämt rostad. 
Ta ut granolan ur ugnen när den är gyllene och torkad. Strö över kokosflingor och låt svalna. Förvara i en tätslutande burk.
 
 


Indisk daal

 
Jag kan inte få nog av linsgrytor, men den här indiska linsgrytan är rent ut sagt magi! Jag serverar den med indiskt ris (förenklat recept), halloumi och gräddfil. Linserna kan du blötlägga på morgonen så blir de snällare mot magen.
 
Indisk daal | 4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
3 dl torkade röda linser
4 dl vatten + 1 buljongtärning
2 dl kokosgrädde
2 tomater
70 g babyspenat
1/2 lime
salt, peppar
 
Skala och hacka gul lök och vitlök, fräs den gula löken mjuk tillsammans med kryddorna. Addera vitlök. Tillsätt linser, vatten, buljongtärning och kokosgrädde. Låt sjuda cirka 10 minuter utan lock.
 
Tärna tomaterna grovt och rör ner i grytan tillsammans med babyspenat. Låt puttra 5 minuter, smaka av med lime, salt och peppar. 
 
Indiskt ris | 4 portioner
1/2 gul lök
2 msk olja
1/2 tsk koriander
1/2 tsk kardemumma
1 msk gurkmeja
1/4 tsk kanel
3 dl ris
5 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
 
Finhacka gul lök och fräs mjuk i olja. Addera kryddor och fräs ytterligare 1 min. Rör ner riset och och fräs det i 3 minuter. Addera grönsaksbuljong och låt puttra tills riset är klart. 
 
Servera med 200 g halloumi, tärnad och stekt i olja, samt gräddfil och eventuellt picklad rödkål.


Ramslökspesto

 
Nu är det äntligen dags att gå ut och möta våren! Mamma levererade två påsar ramslök och jag satte genast igång med att göra pesto. Vegansk, glutenfri, mjölkfri.
 
Ramslökspesto
1/2 liter ramslök, sköljd
1/2 dl sesamfrö
1/2 dl olivolja
lite salt och peppar
 
Mixa olja och sesamfrö, tillsätt sedan ramslök och smaka av med salt och peppar.
Ät på pizza, till pasta, på mackan. Så gott.


Pasticcini di mandorle

Kombinationen söt italiensk mandelkaka och kaffe? Oslagbar. Dessutom tar det max 20 minuter att baka dessa småkakor. Bara det.
 
Pasticcini di mandorle | 15 st
150 g mandelmjöl
100 g florsocker
zesten av en lime
1 ägg
yttepytte salt
 
Blanda mandelmjöl, florsocker, salt och limezest. Vispa upp ett ägg för hand och blanda i. Forma till bollar och rulla i florsocker. Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 10 min. Låt svalna.


Glutenfri Ananaspaj

 
Den perfekta pajen för ett födelsedagsfirande eller en helgfika. Så god med lite lättvispad grädde. Min paradpaj i ett omarbetat recept!
 
Glutenfri Ananaspaj
150 g kallt smör
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl potatismjöl 
1 dl socker
1 knivsudd salt
 
Fyllning
2 dl creme fraiche
0,75 dl socker
1 ovispat ägg
1 tsk vaniljsocker eller lite vaniljpulver
1 burk ananas (avrunnen vikt: 340 g)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman mjölmix, socker och salt i en matberedare eller köksassistent. Skär smöret i kuber och lägg ner i skålen. Kör snabbt samman till en deg, tillsätt ev lite vatten för att den ska gå ihop. Platta till degen något och lägg i plastfolie. Kyl i 30 min i kylskåp. Kavla sedan ut den försiktigt och klä en pajform. Förslagsvis med löstagbar kant. Förgrädda mitt i ugnen i 10 min.
 
Låt ananasen rinna av och blanda samman alla ingredienser till fyllningen förutom ägget. Det vänder du ner till sist. Häll ner i pajskalet och grädda i 30 min i mitten av ugnen. Täck eventuellt med aluminiumfolie om pajen får för mycket färg.


Morotspuckar med hummus, rödkål, glasnudlar & tsatsiki

 
Morotsbiffar är en av mina favoriträtter, till vardags eller till fest med ett glas bubbel. Du kan egentligen äta vad du vill till dem, men jag äter dem allt som oftast så här. Receptet på picklad rödkål hittar du här.
 
Tips! Tahini hittar du billigast i affärer där livsmedel från mellanöstern säljs. Hittar du inte tahini kan du ersätta det med sesamolja och lite extra sesamfrö.
 
Morotsbiffar
500 g morötter
1 ägg
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad ingefära
1/2 dl persilja
3 msk sesamolja
3 msk sesamfrö
2 msk sötstark senap
salt, peppar
2 dl kokta röda linser
1 dl maizena
1 dl mjölmix
 
Riv morötterna. Hälften på den grövre sidan och hälften på den finare sidan.
Blanda ägg, spiskummin, ingefära, hackad persilja, sesamolja, sesamfrö och senap i en skål. Vänd ner morötterna och smaka av med salt och peppar. Blanda försiktigt i linserna. Rör ner maizena följt av mjölmix. Låt svälla tio minuter. Forma sedan till puckar och stek på medelhög värme tills de fått fin färg och är genomstekta. 
Det går också att tillaga dem i ugnen, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och lite olja på 200 grader i 15 minuter.
 
Hummus
1 burk konserverade kikärtor
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 msk tahini 
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1 msk sesamfrö
salt, peppar
 
Skölj kikärtorna väl i ett durkslag. Mixa vitlök och olivolja och sedan kikärtor och tahini.
Rör ner kryddorna, sesamfrö och eventuellt något matsked vatten för en mjukare konsistens.
 
Tsatsiki
1/2 gurka
2 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
olivolja, salt, peppar
ev. färsk oregano
 
Riv gurkan och pressa ut så mycket vätska du kan. Rör ner creme fraichen och riv i vitlöken. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Toppa med lite färsk oregano.
 
Glasnudlar
100 g glasnudlar
lite salt
 
Koka upp vatten i en kastrull. Ta av från värmen och lägg i glasnudlarna. Häll av i en finmaskig sil efter 2-3 minuter och spola med kallt vatten.


Glutenfri chokladtryffeltårta

 
Det här är ju lite av en paraddessert för alla chokladälskare. Den känns lyxig och avancerad, men tar inte ens en timme att göra. Smaken av choklad är intensiv, och vill du göra den lite snällare kan du använda 50% eller 60% choklad istället för 70.
 
Chokladtryffeltårta | 8-10 bitar
chokladkaka
2 ägg
2,5 dl strösocker
1/2 dl sirap
1,5 dl glutenfri, fin mix
4 msk kakao
1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt smör
 
tryffel
2 dl laktosfri vispgrädde
2 msk flytande honung
3 msk strösocker
100 g 70% mörk choklad
1 msk smör
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner salt och låt svalna.
Rör samman ägg, socker och sirap i en skål. I en annan skål rör du samman den glutenfria mjölmixen och kakao. Sikta sedan ner i den första skålen. Rör ner smöret och häll över i en form klädd i bakplåtspapper, insmord i olja.
Grädda i 25-30 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur.
 
 
Värm vispgrädde, honung och strösocker i en kastrull med tjock botten. Dela chokladen i mindre bitar. När grädden kokar, ta av från värmen och rör i chokladen tills den smält och sedan smöret. Låt svalna.
 
När chokladkakan och tryffeln har svalnat, vänder du upp och ner på kakan och lägger den på ett fat. Bred över tryffeln och toppa med lite riven choklad, havssalt eller jordgubbar. Njut!
 


Chiapudding

 
Detta är min drömfrukost - svart kaffe (ibland med havremjölk), en macka med ost och gurka och chiapudding. Chiapuddingen kan du såklart toppa med vad du vill, men jag tycker att en halv banan, lite blåbär och jordnötsmör är helt perfekt.
 
Chiapudding | 1 portion
2 msk chiafrön
lite kardemumma
lite vaniljpulver
lite salt
1-1,5 dl mandelmjölk
(eller någon annan växtbaserad dryck typ havremjölk som finns glutenfri)
 
+ goda saker att toppa med - blåbär, banan, nötsmör, frön, nötter, hallon, eller vad du vill.
 
Häll chiafröna i en skål tillsammans med kardemumma, vaniljpulver och salt. Rör i mjölken. Blanda ordentligt så alla fröna täcks av vätskan. Låt vila 10 minuter. Rör om en gång till. Stoppa in i kylen över natten och ta fram på morgonen. Toppa med allt gott du kan tänka dig!


Banoffee pavlova

 
 
Alltså tänk banoffe pie som ju är fantastiskt, fast här i lite lagom stora pavlovabakelser med maräng och hemmagjord kolasås. Och vill du fuska kan du ju köpa färdiga marängbottnar och kolasås, så är den klar på ett kick. Jag kommer inte skvallra!
 
Banoffee pavlova | 4 st
maräng
2 äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk citronsaft
1 tsk maizena
 
kolasås
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
en knivsudd vaniljpulver
 
2 dl vispgrädde
3 bananer
50 g mörk choklad
 
Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, du ska kunna vända skålen upp och ner. Tillsätt sedan lite socker i taget, och tillsist citronsaften och maizenan. Klicka ut till fyra maränger med en liten grop i mitten. Baka mitt i ugnen på 150 grader i 30 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader och baka i 30 minuter till. Marängen ska vara lite seg i mitten och kan med fördel stå kvar i ugnen tills den är helt sval.
 
Kolasås
Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra på svagvärme i 5 minuter. Klart!
 
Dags att montera!
Vispa grädden. Skiva bananerna. Riv chokladen. Klicka ut grädde på marängbottnarna. Fördela bananskivorna. Häll över kolasåsen och strö över chokladen. Redo för att ätas!


Dags att pickla rödlök och rödkål

 
Från och med nu ska jag göra ett försök att äta mer säsongsbetonat. Oktober till mars är det rödkålssäsong, och  rödlök är det i princip alltid säsong för. Så, nu är det picklingsdags. Picklad rödlök håller i kylen i cirka en månad, i bland längre. Picklad rödkål däremot, håller länge i kylen.
 
Picklad rödlök | 1/2 liter
3-4 rödlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
en nypa salt
 
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Skiva rödlök tunt och lägg i en väl rengjord burk. Jag brukar koka lite vatten och hälla i burken först. När sockret löst sig i lagen häller du den över rödlöken. Stäng locket och låt svalna i rumstemperatur.
 
Picklad rödkål | 2 liter
1/2 rödkålshuvud
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
en nypa salt
 
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Ta av det yttersta lagret på rödkålen, riv den sedan på den grövsta sidan på ett rivjärn. Undvik den vita stammen. Lägg i en väl rengjord 2 liters burk. Häll över lagen när sockret löst sig. Stäng locket och låt svalna. 
 
Voila! Ät tillsammans med linsgryta, tacos, ja allt egentligen. Så gott!


Frukost från Mellanöstern

 
 
Världens energikick till frukost, eller lunch! Ät tillsammans med lite picklad rödlök och bröd. Njut!
 
Bönröra
1 frp kikärtor
1 frp vita bönor eller fava bönor
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
2 tsk spiskummin
salt, olivolja
2 kvisttomater
10 cm gurka
 
Hummus
1 frp kikärtor
2 msk tahini
1 msk vatten
1 liten vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
3 msk olivolja
1 tsk spiskummin
 
Bönröra
Skölj kikärtor och bönor och koka sedan upp i vatten, 5 minuter. Häll av i ett durkslag och lägg i en skål.
Stöt vitlöksklyftorna i en mortel och addera till bönorna tillsammans med citron, spiskummin, salt och lite olivolja.
Finhacka gurka och tomat och rör sedan ner i bönröran.
 
Hummus
Skölj kikärtorna och mixa dem sedan i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt tahini, vatten, vitlök, sesamolja, olivolja och spiskummin. Smaka av med lite salt och eventuellt ett stänk olivolja.


Kantarellrisotto

 
Håll till godo - här kommer världens godaste risotto med kantareller, tryffel och parmesan. Jag använder skogschampinjoner till basen för att sedan smörsteka kantareller och toppa kalaset med.
 
Kantarellrisotto | 4 portioner
200 g skogschampinjoner
3 msk olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl arboriris
2 dl torrt, vitt vin
1,5 liter varm svamp- eller grönsaksbuljong
2 dl finriven parmesan
2-4 msk tryffelolja
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
 
1 klick smör
150-200 g kantareller
 
Borsta av champinjonerna och riv den på den grövsta sidan av ett rivjärn. Stek i olivolja på hög värme.
Finhacka lök och vitlök och rör ner i stekpannan tillsammans med arboririset. Fräs i någon minut, sedan häller du i vinet och låter det koka in. Späd med lite buljong i taget under ständig omrörning i cirka 20 minuter.
 
Under tiden - Stek hela kantareller i en klick smör, salta och peppra efter smak. Passa på att hyvla lite flagor av parmesan till servering.
 
När all buljong är slut, smaka av riset och se om det är klart. Det ska gärna ha lite kärna kvar. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Till sist tillsätter du fint riven parmesan och 2 msk olivolja.
 
Servera med ruccola, hyvlad parmesan och smörstekta kantareller.
 







Elnas recept

En blogg fylld med glutenfria, laktosfria och något så när växtbaserade recept. Välkommen!