Morotspuckar med hummus, rödkål, glasnudlar & tsatsiki

 
Morotsbiffar är en av mina favoriträtter, till vardags eller till fest med ett glas bubbel. Du kan egentligen äta vad du vill till dem, men jag äter dem allt som oftast så här. Receptet på picklad rödkål hittar du här.
 
Tips! Tahini hittar du billigast i affärer där livsmedel från mellanöstern säljs. Hittar du inte tahini kan du ersätta det med sesamolja och lite extra sesamfrö.
 
Morotsbiffar
500 g morötter
1 ägg
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad ingefära
1/2 dl persilja
3 msk sesamolja
3 msk sesamfrö
2 msk sötstark senap
salt, peppar
2 dl kokta röda linser
1 dl maizena
1 dl mjölmix
 
Riv morötterna. Hälften på den grövre sidan och hälften på den finare sidan.
Blanda ägg, spiskummin, ingefära, hackad persilja, sesamolja, sesamfrö och senap i en skål. Vänd ner morötterna och smaka av med salt och peppar. Blanda försiktigt i linserna. Rör ner maizena följt av mjölmix. Låt svälla tio minuter. Forma sedan till puckar och stek på medelhög värme tills de fått fin färg och är genomstekta. 
Det går också att tillaga dem i ugnen, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och lite olja på 200 grader i 15 minuter.
 
Hummus
1 burk konserverade kikärtor
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 msk tahini 
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1 msk sesamfrö
salt, peppar
 
Skölj kikärtorna väl i ett durkslag. Mixa vitlök och olivolja och sedan kikärtor och tahini.
Rör ner kryddorna, sesamfrö och eventuellt något matsked vatten för en mjukare konsistens.
 
Tsatsiki
1/2 gurka
2 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
olivolja, salt, peppar
ev. färsk oregano
 
Riv gurkan och pressa ut så mycket vätska du kan. Rör ner creme fraichen och riv i vitlöken. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Toppa med lite färsk oregano.
 
Glasnudlar
100 g glasnudlar
lite salt
 
Koka upp vatten i en kastrull. Ta av från värmen och lägg i glasnudlarna. Häll av i en finmaskig sil efter 2-3 minuter och spola med kallt vatten.

Glutenfri chokladtryffeltårta

 
Det här är ju lite av en paraddessert för alla chokladälskare. Den känns lyxig och avancerad, men tar inte ens en timme att göra. Smaken av choklad är intensiv, och vill du göra den lite snällare kan du använda 50% eller 60% choklad istället för 70.
 
Chokladtryffeltårta | 8-10 bitar
chokladkaka
2 ägg
2,5 dl strösocker
1/2 dl sirap
1,5 dl glutenfri, fin mix
4 msk kakao
1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt smör
 
tryffel
2 dl laktosfri vispgrädde
2 msk flytande honung
3 msk strösocker
100 g 70% mörk choklad
1 msk smör
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör ner salt och låt svalna.
Rör samman ägg, socker och sirap i en skål. I en annan skål rör du samman den glutenfria mjölmixen och kakao. Sikta sedan ner i den första skålen. Rör ner smöret och häll över i en form klädd i bakplåtspapper, insmord i olja.
Grädda i 25-30 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur.
 
 
Värm vispgrädde, honung och strösocker i en kastrull med tjock botten. Dela chokladen i mindre bitar. När grädden kokar, ta av från värmen och rör i chokladen tills den smält och sedan smöret. Låt svalna.
 
När chokladkakan och tryffeln har svalnat, vänder du upp och ner på kakan och lägger den på ett fat. Bred över tryffeln och toppa med lite riven choklad, havssalt eller jordgubbar. Njut!
 

Chiapudding

 
Detta är min drömfrukost - svart kaffe (ibland med havremjölk), en macka med ost och gurka och chiapudding. Chiapuddingen kan du såklart toppa med vad du vill, men jag tycker att en halv banan, lite blåbär och jordnötsmör är helt perfekt.
 
Chiapudding | 1 portion
2 msk chiafrön
lite kardemumma
lite vaniljpulver
lite salt
1-1,5 dl mandelmjölk
(eller någon annan växtbaserad dryck typ havremjölk som finns glutenfri)
 
+ goda saker att toppa med - blåbär, banan, nötsmör, frön, nötter, hallon, eller vad du vill.
 
Häll chiafröna i en skål tillsammans med kardemumma, vaniljpulver och salt. Rör i mjölken. Blanda ordentligt så alla fröna täcks av vätskan. Låt vila 10 minuter. Rör om en gång till. Stoppa in i kylen över natten och ta fram på morgonen. Toppa med allt gott du kan tänka dig!

Banoffee pavlova

 
 
Alltså tänk banoffe pie som ju är fantastiskt, fast här i lite lagom stora pavlovabakelser med maräng och hemmagjord kolasås. Och vill du fuska kan du ju köpa färdiga marängbottnar och kolasås, så är den klar på ett kick. Jag kommer inte skvallra!
 
Banoffee pavlova | 4 st
maräng
2 äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk citronsaft
1 tsk maizena
 
kolasås
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
en knivsudd vaniljpulver
 
2 dl vispgrädde
3 bananer
50 g mörk choklad
 
Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, du ska kunna vända skålen upp och ner. Tillsätt sedan lite socker i taget, och tillsist citronsaften och maizenan. Klicka ut till fyra maränger med en liten grop i mitten. Baka mitt i ugnen på 150 grader i 30 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader och baka i 30 minuter till. Marängen ska vara lite seg i mitten och kan med fördel stå kvar i ugnen tills den är helt sval.
 
Kolasås
Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra på svagvärme i 5 minuter. Klart!
 
Dags att montera!
Vispa grädden. Skiva bananerna. Riv chokladen. Klicka ut grädde på marängbottnarna. Fördela bananskivorna. Häll över kolasåsen och strö över chokladen. Redo för att ätas!

Dags att pickla rödlök och rödkål

 
Från och med nu ska jag göra ett försök att äta mer säsongsbetonat. Oktober till mars är det rödkålssäsong, och  rödlök är det i princip alltid säsong för. Så, nu är det picklingsdags. Picklad rödlök håller i kylen i cirka en månad, i bland längre. Picklad rödkål däremot, håller länge i kylen.
 
Picklad rödlök | 1/2 liter
3-4 rödlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
en nypa salt
 
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Skiva rödlök tunt och lägg i en väl rengjord burk. Jag brukar koka lite vatten och hälla i burken först. När sockret löst sig i lagen häller du den över rödlöken. Stäng locket och låt svalna i rumstemperatur.
 
Picklad rödkål | 2 liter
1/2 rödkålshuvud
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
en nypa salt
 
Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Ta av det yttersta lagret på rödkålen, riv den sedan på den grövsta sidan på ett rivjärn. Undvik den vita stammen. Lägg i en väl rengjord 2 liters burk. Häll över lagen när sockret löst sig. Stäng locket och låt svalna. 
 
Voila! Ät tillsammans med linsgryta, tacos, ja allt egentligen. Så gott!

Glutenfritt

RSS 2.0