Pannkaksfrukost!



 
Ibland är det enda som behövs en ordentlig pannkaksfrukost för att få
mig på gott humör. Gärna med björnbär och lite lönnsirap. Eller vanlig.
 
INGREDIENSER
4,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl mjölmix
1/2 tsk salt
20 g smält smör
 
GÖR SÅ HÄR
- Vispa mjöl och mjölk klumpfritt.
- Vispa ner äggem och saltet.
- Vispa tillsist ner smöret.
- Stek på låg värme i smör till pannkakorna blivit gyllenbruna.
- Servera med björnbär och sirap eller sylt och vispgrädde!

Mustig champinjonpasta

 
En höstpasta med champinjoner och pappardelle. Hur god som helst.

INGREDIENSER
250 g champinjoner
2 dl creme fraiche
3 dl matgrädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk olivolja
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
salt, peppar, soja
 
GÖR SÅ HÄR
- Borsta av champinjonerna och skiva dem. Fräs dem i smöret tills de fått 
fin färg. Tillsätt lite olivolja. Salta och peppra
- Finhacka lök och vitlök och fräs med champinjonerna
- Häll på grädden, creme fraichen och sojan och låt koka samman.
- Finhacka rosmarin & timjan och rör ner. Smaka av med salt & peppar.
- Servera med nykokt pappardelle och nyriven parmesanost.

Glutenfritt bröd på mandelmjöl och nyttiga frön


 
Mitt första bak med mandelmjöl blev mer än okej. Det gav mig delvis ett nyttigare bröd, men också ett bröd som faktiskt håller sig utan att man behöver frysa ner det samma dag! Orginal receptet är ett LCHF-recept, fast med sirap.
 
Istället för nötter kan du använda dig av 3 dl pumpakärnor. Istället för kokosmjöl kan man använda 1,5 dl havregryn och 1 dl mandelmjöl. 
 
INGREDIENSER
4,5 dl filmjölk
1 dl ljus sirap
3 dl mandelmjöl
3 dl nötter (typ mandel eller hasselnöt)
2 dl kokosmjöl 
1,5 dl linfrön
2,5 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarnonat
0,5 dl fiberhusk (psylliumfröskal)
 
GÖR SÅ HÄR
- Mixa eller hacka alla frön/nötter så att de blir lite mindre i konsistensen.
Då håller brödet ihop bättre. Spara ev nötterna i större bitar för tuggmotstånd!
 
- Blanda sedan filmjölk, sirap & fiberhusk.
- Rör ner alla nötter och frön. Rör ner bakpulver och bikarbonat.
- Rör till sist ner mandelmjöl och kokosmjöl.
- Grädda på 200 grader i 45 min ungefär.

Pumpasoppa

 
Vad passar bättre på hösten än en solgul, kryddig soppa? Jag använde mig av en
pumpa mamma odlat, men det går lika bra med butternut squash eller liknande!
Detta är mitt bidrag till Säsongen Bästa.
 
INGREDIENSER
500 g pumpa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
2 msk smör
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
1 dl vitt vin, torrt
salt, peppar
ingefära och cayenne för den som vågar!

GÖR SÅ HÄR
- Skala lök och vitlök. Finhacka. Skala och kärna ut pumpan. Tärna.
Skala och skiva moroten tunt.
- Fräs det hela i smöret i en kastrull på låg värme och låt det smälta ihop.
 
- Tillsätt buljongtärning+vatten och låt koka i 15 min. Mixa sedan
soppan med stavmixer. Lämna inga bitar!
 
- Tillsätt vinet och creme fraichen och låt koka upp.
- Krydda med salt och peppar. Vill man ha en lite kryddigare soppa passar
cayennepeppar och ingefära utmärkt!
 
Servera med en bit gott bröd eller en härlig bruschetta.

Glutenfritt

RSS 2.0