Mitt fantastiska glutenfria morotsbröd.

 
Detta brödet är ett av få som jag bakar regelbundet. Nu för tiden blir det precis lika bra och stort varje gång. Hemligheten är att använda sig av Mixwells mjölmixer. Ljus eller grov spelar ingen roll. Brödet bör frysas in samma dag, och går lättast att skära upp om det fått stå och svalna ordentligt några timmar.

INGREDIENSER
2 dl rena havregryn
1/2 dl sirap
5 dl filmjölk
1 liten morot
1 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrö
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl grov mix, semper
8 dl ljus mix, Mixwell
Solrosfrö att garnera med

GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175 grader och smörj en brödform med matolja.
- Blanda 1 dl havregryn med filmjölk & sirap. Låt svälla lite.
- Under tiden - riv morötterna grovt, pressa ut vätskan och blanda ner
tillsammans med sesamfrö och pumpakärnor.
- Rör i salt och bikarbonat
- Häll ner 1 dl havregryn och 1 dl grov mix och rör om ordentligt.
- Blanda i 5 dl mix och rör sedan ner 1 dl i taget.
- Häll smeten som ska vara kladdig i brödformen och strö över
solrosfrö.
- Stänk in vatten i ugnen och grädda sedan brödet i nedre delen 
av ugnen i 50 min. Ställ det inte allra längst nere!
- Brödet är klart när det inte längre är kladdigt inuti.

Jordärtskockssoppa med avokado

 
 
 
Här kommer en vardags version av jordärtskockssoppan. Utan vin, utan pilgrimsmussla men med en avokadohalva och citronzest istället. Välj mellan persilja och timjan. Riktigt god och krämig! Jordärtskockorna är från mammas kolonilott och resten av grönsakerna köpte vi på torget!

INGREDIENSER
200 g jordärtskocka 
2 st medelstora potatisar
1 liten morot
1 grönsaksbuljongtärning
vatten
1 gul lök
2 dl creme fracihe
salt, peppar & persilja (eller timjan) och cayennepeppar
 
2 avokados
1 citron
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala och grovhacka jordärtskocka, potatis, morot & gul lök.
- Fräs löken i smör och tillsätt sedan rotfrukterna och persilja.
- Häll på vatten så det täcker grönsakerna och låt koka med en buljongtärning tills de är mjuka.
- Mixa då soppan slät, jag brukar lämna lite bitar i denna. Koka upp med creme fraichen.
 
- Pressa ner några matskedar citronsaft och smaksätt med kryddorna. Blir soppan för tjock, häll i lite vatten eller mjölk.
 
- Servera soppan med en avokadohalva och riv över lite citronzest.
 

Hallonsylt på hösthallon

 
Hallonsylt hit och hallonmarmelad dit, otroligt gott är det i alla fall.
Just den här är gjord på hösthallon plockade på mammas kolonilott.
 
INGREDIENSER
5 dl hallon
250 gram syltsocker
ca 1/2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR
- Blanda hallon och syltsocker i en kastrull, gärna med teflonbotten. 
- häll i vattnet och låt sedan koka upp. Koka sedan på relativt låg
värme i cirka 10-15 min.
- Häll sedan upp i rena burkar, värm dem gärna lite med kokande
vatten först.
 

Äppletarte.

 
Knappast en klassisk tarte tatin, inte heller en äpplekaka. Inte heller de vackraste matbilder jag tagit, men jag kan lova att det var den godaste äppletarten jag smakat! Byt ut muscovadosockret mot råsocker eller vanligt om du inte har det hemma.
 
INGREDIENSER
3/4 dl strösocker
1/4 dl muscovadosocker
3 dl mjölmix (finax)
Knappt 1 dl havregryn
150 gram smör
 
Cirka 4 äpplen, gärna syrliga.
2 msk muscovadosocker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
ev lite sirap
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret och låt det svalna något. Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman strösocker och muscovadoscoker, tillsätt sedan havregrynen
och mjölmixen därefter. Rör ner smöret och låt svälla ett ögonblick.
- Tryck sedan ut i en form och förgrädda i 10 minuter.
 
- Skala äpplena under tiden. Skiva dem ganska tunnt.
 
- När pajskalet är färdiggräddat lägger du äppleskivorna ovanpå, jag lade
mina i ett mönster. Strö sedan över muscovadosockret, kardemumman och
kanelen.Vill man kan man ringa över lite sirap.
 
Grädda sedan i knappt 20 min tills äpplena fått fin färg. Servera med vaniljsås!
 

Ekologisk matfilosofi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morotstsatsiki på morötter från kolonin. Toppas med oregano från trädgården.
Efter en dag på kolonin kom vi hem med en stor påse mangold. Mangoldpastan föddes.
Braspannebröd med ringblommor från kolonin & rosmarin från trädgården.
Dillmajonäs på dill från trädgården.
 
Ugnsrostade rotfrukter. Morötter, rödbetor & rödlök från kolonilotten. 
 
 
Det senaste året har jag blivit mer och mer intresserad av ekologi och att odla mat själv. En ökad medvetenhet gällande var råvarorna jag använder i min matlagning kommer ifrån. I vår lägenhet har jag nu två år i rad odlat egna tomater och chilifrukter. Dessutom sådde jag egen basilika i år vilket blev hur gott som helst och väldigt prisvärt.
 
Med allt matfusk i åtanke känns det väldigt lyxigt att min mamma har en kolonilott där man får dra upp morötter, rödbetor, potatis, lök, mangold, plocka ringblommor, örter & hösthallon o mängder. Skörda pumpor och squasch och jordärtskockor har blivit vardag.
 
Att sedan åka hem med alla dessa fantastiska råvaror och laga mat utan tillsatser och annat. Att ibland slå sin egen majonäs istället för att köpa färdig. Eller att koka egen marmelad för att det är så mycket godare. Att servera rostade rotfrukter från kolonin med rosmarin från trädgården till söndagssteken. 
 
Men också - att skörda tillsammans. Att laga mat tillsammans. Och så klart. Äta tillsammans.
 
 

RSS 2.0