Vitchokladmousse med vinbär & smultron

 
Sommardessert baserad på vitchoklad, toppad med juli månads 
bästa bär: vinbär och smultron!
 
INGREDIENSER
160 gram vit choklad
1 dl vispgrädde, laktosfri
1 dl creme fraiche, laktosfri
ca 125 g vinbär & smultron
 
GÖR SÅ HÄR
- Vispa grädden, den ska vara luftig och inte allt för hård.
- Klicka ner creme fraichen.
- Smält den vita chokladen över vattenbad och rör ner försiktigt
i gräddblandningen utan att det bildas klumpar.
- Häll upp i glas och låt stå i kylen i en timme cirka, gärna mer.

Sommarens bästa tillbehör: Potatissallad & morotstsatsiki.

 
Tillbehör som fungerar till grillat varje dag och som kan varieras i oändlighet.
Potatissalladen och morotstsatsikin är två favoriter! Morötterna grävde jag 
upp på mammas kolonilott och potatisarna grävde hon upp. Örterna kommer
från hennes trädgård.
 
INGREDIENSER
potatissallad
1 kg potatis
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 purjolök
färsk persilja, gräslök
salt, peppar
 
morotstsatsiki
2-3 små morötter
2 dl turkisk yoghurt
1 msk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt, peppar & färsk oregano
 
 
GÖR SÅ HÄR
Potatissallad
- Skala potatisarna (!), skär dem i lagom stora bitar och koka dem
sedan i god tid. Låt dem svalna tills de är helt kalla.
 
- Under tiden: Rör ihop majonäs, creme fraiche, purjolök (strimlad fint)
och smaksätt med salt och peppar. Blanda sedan ned potatisarna och
strö över finhackad persilja & gräslök.
 
Morotstsatsiki
- Skala morötterna och riv dem fint.
- Blanda turkisk yoghurt, creme fraiche, pressad vitlök och morötter.
Smaksätt med salt och peppar.
 
- Ringla över olivolja och strö över färsk, finhackad oregano.

Laxpasta med citronzest och persilja

 
En fantastisk fredagsmiddag baserad på lax och pappardelle. Använd antingen
tunna skivor rökt lax eller laxfilé. Lämpliga tillbehör? Hemmagjord pesto eller
varför inte en citronolja?

INGREDIENSER
1 laxfilé
pappardelle för fyra
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör & olivolja till stekning
1/2 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
persilja
citronzest
parmesanost
 
GÖR SÅ HÄR
- Finhacka lök, vitlök, lax och persilja.
- Koka upp pastavatten och under tiden som pastan kokar:
- Fräs löken och vitlöken i smör och olivolja. Tillsätt vinet och buljongtärningen
därefter creme fraichen.
 
- När det är 1 min kvar på pastan, lägg i laxen och persilja i såsen. Smaksätt 
med salt och peppar.
 
- Häll av pastan och rör ner den i såsen.
 
- Servera genast och hyvla över parmesanost & citronzest. Toppa med persilja.
 

White chocolate cheescake pie

 
Kombinationen knäckig pajbotten, vit choklad cheesecake & färska hallon.
Det är sommar, och det är riktigt gott. Eftersom efterätten serveras i glas
bör du baka av pajbottnen i ungsfasta formar.
 
INGREDIENSER
botten
150 g smör
3-4 dl ljus mjölmix
1 dl socker
1 knivsudd salt
 
fyllning
1 1/2 gelantinblad
250 g vit choklad
400 g philadelphia 
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl laktosfri vispgrädde
1 lime
 
Hallon att dekorera med
 
GÖR SÅ HÄR
botten
- Smält smöret och blanda med socker, mjölmix och salt.
- tryck ut i portionsformar (eller en stor form) och grädda i 200 grader
i 15 min. Låt svalna. Skeda sedan upp i fyra portionsglas.
 
fyllning
- Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
- Vispa philadelphia, socker &  vaniljsocker till en slät smet.
- Kör i lite limejuice (ca 1 msk, smaka av) och limezest.
 
- Vispa grädden fast.
 
- Smält chokladen och rör sedan i gelantinbladen. Vänd ner i cremecheesesmeten och rör ut ordentligt.
- Vänd sedan ner grädden.
 
- Häll på vitchokladsmeten på bottnen. Låt stå i kylskåp i två timmar. Dekorera sedan med hallon.

RSS 2.0