Vitchokladmousse med vinbär & smultron

 
Sommardessert baserad på vitchoklad, toppad med juli månads 
bästa bär: vinbär och smultron!
 
INGREDIENSER
160 gram vit choklad
1 dl vispgrädde, laktosfri
1 dl creme fraiche, laktosfri
ca 125 g vinbär & smultron
 
GÖR SÅ HÄR
- Vispa grädden, den ska vara luftig och inte allt för hård.
- Klicka ner creme fraichen.
- Smält den vita chokladen över vattenbad och rör ner försiktigt
i gräddblandningen utan att det bildas klumpar.
- Häll upp i glas och låt stå i kylen i en timme cirka, gärna mer.

Sommarens bästa tillbehör: Potatissallad & morotstsatsiki.

 
Tillbehör som fungerar till grillat varje dag och som kan varieras i oändlighet.
Potatissalladen och morotstsatsikin är två favoriter! Morötterna grävde jag 
upp på mammas kolonilott och potatisarna grävde hon upp. Örterna kommer
från hennes trädgård.
 
INGREDIENSER
potatissallad
1 kg potatis
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 purjolök
färsk persilja, gräslök
salt, peppar
 
morotstsatsiki
2-3 små morötter
2 dl turkisk yoghurt
1 msk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt, peppar & färsk oregano
 
 
GÖR SÅ HÄR
Potatissallad
- Skala potatisarna (!), skär dem i lagom stora bitar och koka dem
sedan i god tid. Låt dem svalna tills de är helt kalla.
 
- Under tiden: Rör ihop majonäs, creme fraiche, purjolök (strimlad fint)
och smaksätt med salt och peppar. Blanda sedan ned potatisarna och
strö över finhackad persilja & gräslök.
 
Morotstsatsiki
- Skala morötterna och riv dem fint.
- Blanda turkisk yoghurt, creme fraiche, pressad vitlök och morötter.
Smaksätt med salt och peppar.
 
- Ringla över olivolja och strö över färsk, finhackad oregano.

White chocolate cheescake pie

 
Kombinationen knäckig pajbotten, vit choklad cheesecake & färska hallon.
Det är sommar, och det är riktigt gott. Eftersom efterätten serveras i glas
bör du baka av pajbottnen i ungsfasta formar.
 
INGREDIENSER
botten
150 g smör
3-4 dl ljus mjölmix
1 dl socker
1 knivsudd salt
 
fyllning
1 1/2 gelantinblad
250 g vit choklad
400 g philadelphia 
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl laktosfri vispgrädde
1 lime
 
Hallon att dekorera med
 
GÖR SÅ HÄR
botten
- Smält smöret och blanda med socker, mjölmix och salt.
- tryck ut i portionsformar (eller en stor form) och grädda i 200 grader
i 15 min. Låt svalna. Skeda sedan upp i fyra portionsglas.
 
fyllning
- Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
- Vispa philadelphia, socker &  vaniljsocker till en slät smet.
- Kör i lite limejuice (ca 1 msk, smaka av) och limezest.
 
- Vispa grädden fast.
 
- Smält chokladen och rör sedan i gelantinbladen. Vänd ner i cremecheesesmeten och rör ut ordentligt.
- Vänd sedan ner grädden.
 
- Häll på vitchokladsmeten på bottnen. Låt stå i kylskåp i två timmar. Dekorera sedan med hallon.

Glutenfritt

RSS 2.0