Pannkakor med äppelkompott

 
Jag drar mig inte från att säga att hösten är här, och med det äpplesäsong. Det har trots allt regnat mer eller minder i en månad nu. Nåväl, nästan. Äpplen hittade jag i skogen på ett äppleträd med syrliga äpplen. Osäker på vilken sort. Adderade dessutom lite tahitivanilj till kompotten samt råsocker för karamelliserad smak.
 
Pannkaksfrukost en söndag kan bara bli bättre med en klick grädde och äpplekompott. Och ett glas äpplemust till det. Magiskt.
 
Glutenfria Pannkakor
4,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl mjölmix
1/2 tsk salt
20 g smält smör
 
Vispa mjöl och mjölk klumpfritt. Vispa ner äggen och saltet.
Vispa till sist ner smöret.
Stek på låg värme i smör till pannkakorna blivit gyllenbruna.
Servera med vispad grädde och äpplekompott.
 
Äppelkompott
1/2 kg äpple 
1 dl strösocker 
1/2 dl råsocker
en skvätt vatten
en liten bit vaniljstång
 
Skala äpplena och tärna dem. Koka upp tillsammans med sockret och vaniljstången, runt 10 minuter. Skrapa ut fröna ut vaniljstången och blanda ner. Håller sig ungefär två veckor i kylen.

Minipavlova med flädercurd och jordgubbar

 
Sommarens sista dessert innan äpplesäsongen drar igång på riktigt? Denna magnifika, syrliga men oj så söta pavlovan. Helt perfekt. Dessutom i portionsform. Eller för två att dela på en!
 
INGREDIENSER
2 äggulor
1,5 dl socker
1 tsk citronsaft
1 tsk maizena
 
2 dl vispgrädde
8 msk flädercurd
1/2 liter jordgubbar
 
GÖR SÅ HÄR
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna vända skålen upp och ner. Tillsätt därefter lite socker i taget. Tillsist adderar du citronsaften och maizena. 
Klicka ut till fyra pavlovor med en liten grop i mitten.
Grädda mitt i ugnen på 150 grader i 30 min. Sänk sedan värmen till 100 grader i 30 minuter till.
Marängen ska vara seg i mitten och kan med fördel stå kvar i ugnen tills den är sval.
 
Fyll sedan gropen med flädercurd, cirka 2 matskedar per pavlova och grädde. Toppa med skivade jordgubbar eller de bär du kan komma över!

Flädercurd

 
Hur kan jag inte ha delat med mig av det här receptet? Lemon curd i ny förpackning! För vad ska du annars göra med den där flädersaften du har liggandes i frysen?
 
INGREDIENSER
2 ekologiska citroner
3 ekologiska ägg
1 dl strösocker
1 dl koncentrerad flädersaft
100 g smör
 
GÖR SÅ HÄR
Blanda ägg, flädersaft och socker i en skål som tål hög värme.
Riv citronskal så fint som möjligt och rör ner tillsammans med citronsaften,
Värm sedan över vattenbad cirka 20 minuter, rör hela tiden.
 
När den börjar tjockna är den färdig. Ta av från värmen och vispa i smöret.
Låt svalna och häll sedan upp i en ren burk.

Naturligt glutenfria drömmar med lavendelsocker

 
Tidigare har jag gjort glutenfria lavendelbiscotti som annars är en favorit till kaffet, men så kom jag på att lavendel skulle passa perfekt i annat, t.ex. drömmar! Lavendeldrömmar, vilket namn förresten. Varje sommar plockar jag en bukett i min mammas trädgård och torkar, och varje år får de nya syften!

Lätt inspirerad av Tareqs pelargonkakor från Trädgårdsmåndag, här kommer receptet:
 
Lavendelsocker
Blanda 3 dl strösocker med blommorna från en bukett lavendel. Bara de fina, lila blombladen såklart! Vill du ha ett lite finare socker kan du mixa ihop det också, men i drömmarna fungerar det fint med lite blomblad i. När du tagit den mängd socker du behöver så kan du bara fylla på strösocker!

INGREDIENSER
1,5 dl lavendelsocker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl rismjöl
1 tsk hjortronsalt
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1/2 dl matolja
 
GÖR SÅ HÄR
Blanda lavendelsocker, potatismjöl, rismjöl, hjortronsalt och vaniljsocker.
Tärna smöret och massera in det försiktigt. Tillsätt oljan för smidighet, lite i taget.
Är kaksmeten för lös? Blanda i mer potatismjöl! För torr? Mer olja!
 
Sätt ugnen på 160 grader.
Gör en provkaka för att testa gräddningen. Värt det alla gånger!
Rulla smeten till bollar, mina var i storlek med en enkrona eller femkrona ungefär.

Placera ut dem på en plåt så att de har generöst med plats. Grädda sedan i 10-15 minuter beroende på storlek. Förvara i burk med lock när de svalnat!

Rotfruktschips

 
Slut på idéer på vad man kan använda rotfrukter till? Hemmagjorda rotfruktschips är så enkelt och så gott! Jag gjorde mina på potatis, morötter, palsternacka och rödbetor från kolonin.
 
INGREDIENSER
2 morötter
2 rödbetor
2 palsternackor
2 potatisar
 
olivolja
flingsalt
ev timjan
 
GÖR SÅ HÄR
Skala och hyvla rotfrukterna på en mandolin. 
Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen på 150 grader.
Chipsen är klara när de är torra. Häll då över lite olja och strö över lite flingsalt!

18 Juni - Andra skördedagen, upprensning & lupiner

 
En eftermiddagstur till kolonin på semestern. Upprensning stod på schemat, dessutom passade vi på att planetera lite bönor och skörda lite grönsaker. Tog in lupiner i lägenheten också. Så fint. Och till middag gjorde vi rostade grönsaker och lite gott kött till. Perfekt!
 
Det bästa med kolonin är att vi alla samlas och träffas, och dessutom äter gott tillsammans efteråt!

Rostade rotsaker från kolonin

 
Vår koloni har fallit lite i glömska i år och allt har växt ohämmat. I helgen var vi nere och skördade allt som var på väg att växa iväg från oss och däribland polkabetor. Dessa vackra betor får samsas med tre sorters morötter, palsternacka och färska örter i ugnen!
 
INGREDIENSER
4 polkabetor
6 morötter
2 palsternackor
1 knippe timjan/rosmarin
olivolja
salt, peppar
 
GÖR SÅ HÄR
Skala och dela rotsakerna i mindre bitar. Jag valde att skiva polkabetorna tunt för att få fram mönstret på dem.
Lägg i en ugnsform tillsammans med olivolja, örter, salt och peppar.
Baka i ugnen på 225 grader i 15-30 minuter beroende på storlek och mängd!
 

Morotskaka - med en twist av polkabetor, palsternacka och olivolja

 
Det finns egentligen ingenting som går upp emot en riktigt bra morotskaka. När vi var på kolonin skördade vi morötter, palsternacka och polkabetor och de får samsas i denna goda kaka tillsammans med olivolja, toppad med vita vinbär! Är du modig kan du även krydda med lite rosmarin eller andra färska örter!
 
INGREDIENSER
2 ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 dl glutenfri mjölmix
1 dl olivolja
3 dl grovt rivna morötter/rödbetor/palsternacka

GLASYR
50 g smör
150 g philadelphia
3 dl florsocker
 
GÖR SÅ HÄR
- Vispa ägg och socker.
- Blanda övriga torra ingredienser och rör ner dem i smeten.
- Tillsätt de rivna rotfrukterna och olivoljan sist.
- Häll smeten i en smord form.
- Grädda i 175 grader i 30 minuter.
- Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred sedan på kakan när den svalnat. Strö över säsongens bär!
 

Glutenfritt

RSS 2.0