Italienska köttbullar i tomatsås.

 
En variant på köttfärssås, fast med köttbullar och mozzarella. Enkelt, snabbt,
men framför allt gott. Kan varieras i oändlighet. Nästan!

INGREDIENSER
köttbullar
500 g köttfärs (gärna kalvfärs)
0,5 dl vatten
0.5 dl matgrädde
1 dl ströbröd
1 ägg
2 msk parmesanost, riven
3 msk timjan/basilika
2 klyftor vitlök
salt, peppar

sås
300 passerade tomater
1 frp körsbärstomater
1 msk tomatpuré 
1 gul lök
1/2 köttbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
2 msk oregano, salvia & basilika
lite flytande honung
salt, peppar
 
Pasta till 4 personer, glutenfri.
250 g mozzarella
 
GÖR SÅ HÄR
- Blanda ströbröd, vatten, grädde & ägg. Låt stå i 5 min.
- blanda ner köttfärsen, vitlök, kryddorn & riven parmesanost.
- Forma till köttbullar och stek i smör och lite rapsolja. Låt puttra i 10 min.

- Hacka gul lök och fräs i en kastrull. Pressa i vitlök.
- Tillsätt passerade tomater, tomatpuré, kryddor, honung och köttbuljong.
- Låt koka upp. Häll sedan såsen över köttbullarna i stekpannan och
servera med nykokt pasta! Riv över mozzarellan.

Fetaostpaj med körsbärstomater & spenat.

 
Denna pajen brukar vi äta till kräftor, eller bara som den är med lite sallad.

INGREDIENSER
pajdeg
1 dl creme fraiche
1 dl smör, smält
1 dl riven ost
1/2 dl rena havregryn
2 dl glutenfri grov mix (gärna semper)

fyllning
150 g fetaost
7 körsbärstomater
10 kalamata oliver
3 dl spenat, hackad
2 ägg 
2 dl mjölk
1/2 dl riven ost, t.ex. parmesanost.
 
GÖR SÅ HÄR
- Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form.
- Förgrädda på 225 grader i 10 min.
 
- Skiva tomaterna och kärna ur oliverna och grovhacka dem. Tärna
fetaosten.
 
- Vispa ägg och mjölk och blanda ner fetaosten. Ta ut pajskalet
och lägg spenat i botten. Strö över tomaterna och oliverna och 
toppa med äggstanningen.
 
- Riv över parmesanost och grädda mitt i ugnen i 25 min.
 

Basilikavatten



För att bevara sommaren ett litet tag till, är detta ett utmärkt tips.
Servera vatten med basilika, lime och citron. Hur gott som helst.

- Skiva lime och citron. Lägg i en bringare med vatten.
- Toppa med basilika blad. Servera.

Mozzarellajordgubbar





En enkel sallad som består av sommarens bästa bär - jordgubbar!
Tillsammans med mozzarella & basilika är detta en oslagbar kombo.
Passa på innan hösten tar över!

INGREDIENSER
1/2 liter jordgubbar
200 g mozzarella
3 kvistar basilka, bara bladen

GÖR SÅ HÄR
- Skiva jorgubbarna och mozzarellan.
- Varva på ett fat och toppa med basilika.
- Ringla över lite balsamico eller lite fin, nötig olivolja.
- Servera till en somrig middag eller som tapas.

Glutenfritt

RSS 2.0