Chokladkolafudge

 
En fudgeliknande chokladkola som smälter i munnen!
 
INGREDIENSER
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde, laktosfri
1 1/2 dl ljus sirap
50 g smör
100 g mörk choklad
 
GÖR SÅ HÄR
- Lägg ett bakplåtspapper i en form
- Blanda socker, grädde, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull eller teflon.
- Koka upp på hög värme och rör om. Låt sedan koka utan att röra om tills kolan nått 120 grader.
- Gör då kulprovet, och om den är färdig, bryt i chokladen och låt den smälta under omrörning.
- Häll upp smeten i formen och låt stelna. Skär sedan i bitar.
 

Hemmagjord äpplemust

 
Fann hela lägenheten full med äpplen men hade bakat tillräckligt många äpplepajer och kokat tillräckligt mycket marmelad och mos. Men så fick jag tipset att göra äpplemust. Superenkelt. Viktigt att tillsätta vinsyran och natriumbenzonat så att det inte jäser och så konserveras det.
 
Ingredienser
3 kg äpplen
4 l vatten
1/2 tsk natriumbenzonat
1/2 msk vinsyra
0,5 dl socker per liter färdig must
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala och kärna ur äpplena. Klyfta dem i mindre delar.
- Lägg i en stor kastrull och fyll på med 4 liter vatten samt vinsyra och natriumbenzonat.
- Låt stå svalt (typ kylskåp) i en vecka, rör om lite då och då.
 
Efter en vecka:
- Sila av det hela och koka upp i en kastrull tillsammans med 0,5 dl socker per liter färdig must.
Detta för att sockret ska lösa sig.
 
- Tappa upp på rena flaskor och förvara svalt.

Glutenfritt

RSS 2.0