Chokladkolafudge

 
En fudgeliknande chokladkola som smälter i munnen!
 
INGREDIENSER
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde, laktosfri
1 1/2 dl ljus sirap
50 g smör
100 g mörk choklad
 
GÖR SÅ HÄR
- Lägg ett bakplåtspapper i en form
- Blanda socker, grädde, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull eller teflon.
- Koka upp på hög värme och rör om. Låt sedan koka utan att röra om tills kolan nått 120 grader.
- Gör då kulprovet, och om den är färdig, bryt i chokladen och låt den smälta under omrörning.
- Häll upp smeten i formen och låt stelna. Skär sedan i bitar.
 

Hemmagjord äpplemust

 
Fann hela lägenheten full med äpplen men hade bakat tillräckligt många äpplepajer och kokat tillräckligt mycket marmelad och mos. Men så fick jag tipset att göra äpplemust. Superenkelt. Viktigt att tillsätta vinsyran och natriumbenzonat så att det inte jäser och så konserveras det.
 
Ingredienser
3 kg äpplen
4 l vatten
1/2 tsk natriumbenzonat
1/2 msk vinsyra
0,5 dl socker per liter färdig must
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala och kärna ur äpplena. Klyfta dem i mindre delar.
- Lägg i en stor kastrull och fyll på med 4 liter vatten samt vinsyra och natriumbenzonat.
- Låt stå svalt (typ kylskåp) i en vecka, rör om lite då och då.
 
Efter en vecka:
- Sila av det hela och koka upp i en kastrull tillsammans med 0,5 dl socker per liter färdig must.
Detta för att sockret ska lösa sig.
 
- Tappa upp på rena flaskor och förvara svalt.

Missa inte några julrecept!

 
 
Alla mina glutenfria julrecept finns samlade under kategorin JULSTÖK.
Där finner du allt från lussebullar till knäck, saffranspasta och tryfflar.
Och annat kul. 

Snart kommer det mer, håll ut!

Glutenfria falafel med hemmagjorda tortillas

 
Hemmagjord falafel är inte särskilt svårt att göra, de flesta måtten är på måfå och behöver eventuellt korrigeras något. Det är bara till att prova sig fram! Förutom alla goda tillbehör serverade vi också med sallad, gurka, tomat och färdig salsa.
 
INGREDIENSER
falafel
400 g kikärtor
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 chilifrukt eller chilipulver
spiskummin
lite kardemumma
salt
persilja
majsströbröd
 
tortillas
4 dl vatten
1,5 dl mjölmix
1 msk olivolja
salt
1 tsk bakpulver
 
tsatsiki
1/2 gurka
3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
lite olivolja
 
Coleslaw
1/2 kålhuvud
1-2 morötter
1 liten rödlök
1/2-1 dl majonäs
2 dl creme fraiche (lätt)
dijonsenap
salt, peppar
 
GÖR SÅ HÄR
 
Falafel
- Häll av vattnet kikärtorna legat i och skölj av dem lätt. Mixa sedan med stavmixer.
- Fin hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna tillsammans med kryddorna.
- Rör sedan ut bland kikärtorna och tillsätt persilja. Forma till lagom stora bollar.
- Rulla i majsströbrödet och stek sedan i mycket olja. Håll dem varma i ugn om det behövs.
 
Tortillas
- Rör samman vatten och olivolja, tillsätt därefter salt, bakpulver och mjölmix.
Det ska bli en hård deg som ska gå och knåda.
- Kavla sedan ut tortillas på mjölat bakbord och stek i hetpanna någon minut på varje sida. Man kan ha i lite lite olja men det behövs i regel inte.
 
 
Tsatsiki
- Riv gurka och krama ur så mycket vätska som möjligt.
- Blanda samman med turkisk yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar. 
- Ringa över lite olivolja och färsk oregano.
 
Coleslaw
- Rör samman majonäs, creme fraiche, lite dijonsenap, salt och peppar.
- Hyvla kålhuvudet med en osthyvel, riv moroten och finhacka löken.
- Rör samman och låt stå svalt i kylen.
 

RSS 2.0