Rosmarin - olja och salt

 
Rosmarin är en av mina absoluta favoritörter, dels för att den är så kraftfull i smaken men också för att den passar till det mesta. Bröd, rotsaker i ugn, köttfärssås - det finns många goda alternativ. Här har jag gjort rosmarinolja och rosmarinsalt. Gott till ungefär allt i vår!
 
Rosmarinolja | 3 dl
3 dl olja, t.ex rapsolja
6 kvistar rosmarin
 
Grovhacka rosmarinen och lägg den sedan i en finmaskig sil. Häll över en halv liter kokande vatten och låt rinna av. Mixa sedan rosmarinen tillsammans med en liten skvätt olja. Tillsätt resten av oljan och låt vila ett dygn. Sila sedan bort resterna av rosmarinen och häll upp på flaska.
 
Rosmarinsalt | 1/2 dl
1/2 dl flingsalt
1/2 dl rosmarin
 
Finhacka rosmarin och mortla tillsammans med lite salt. Häll sedan ner resten av saltet och mortla ytterliggare. Låt torka på bakplåtspapper ett dygn, häll sedan ner det i en burk.

Braspannebröd

 
Lyxade till det med lite hembakat bröd häromdagen, i braspanna med god rapsolja, rosmarin och lite flingsalt på toppen. Blev perfekt tillsammans med mina färgglada tomater till frukost!
 
Braspannebröd 
1 liter mjölmix
4 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
rosmarin
flingsalt
 
Smula jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader och rör sedan ut med jästen.Tillsätt salt och rapsolja.
Rör ner mjölmixen, lite i taget och rör samman. 
Häll ut på ett bakplåtspapper i en braspanna och låt jäsa 30 min under bakduk.
Ringla över olivolja och strö över flingsalt samt rosmarin.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter.
 
 
 
 

Sconesfrukost

 
 
Det här med att hitta tillbaka till matfotograferandet och bloggandet tog ju lite tid. Håller för närvarande på att skissa upp våriga recept, så tillsvidare får ni mitt recept på glutenfria scones, perfekta frukosten en söndag, eller varför inte lyxa till det mitt i veckan?

Scones | 6 små
4,5 dl mjölmix
2 tsk bakpulver
50 gram smör
2 dl filmjölk
lite salt
sesamfrö att toppa med
 
Blanda samman mjölmix, salt och bakpulver.
Skär smöret i mindre kuber och nyp ihop med mjölblandningen.
Häll i filmjölken och rör samman ordentligt.
Forma sex scones och strö över sesamfröna.
Baka i ugnen i 10 minuter på 250 grader.
Servera med marmelad, grevé och en klick smör.
 

Glutenfritt

RSS 2.0