Pilgrimspasta

 
Fredagspastan deluxe. Lagom tidskrävande och väldigt, väldigt god!
Receptet är för 2 personer.
 
INGREDIENSER
Pasta
6 st pilgrimsmusslor
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 färsk chili
zesten från en citron
parmesanost
hemmagjord pesto
 
GÖR SÅ HÄR
- Sätt igång pastavatten direkt. När pastan kokar:
- Förbered genom att riva parmesanost och citronzest
- Fräs vitlök och chili i olivolja. När pastan nästan är färdig häller du av vattnet och häller ner den i stekpannan tillsammans med vispgrädden och citronzesten.
- Halstra pilgrimsmusslorna snabbt i en stekpanna bredvid och servera sedan alltihop toppat med pesto och parmesanost.

Glutenfri müsli

 
Någon jag saknar som glutenintolerant är en riktigt god müsli. Att köpa färdig känns verkligen helt onödigt när du har detta recept i dina händer. Mått känns lite överflödigt egentligen, man tar en deciliter av vad man har. Men några kan ni väl få då.
 
INGREDIENSER
5 dl rena havregryn
1 dl råsocker
2,5 dl vatten
3 msk solrosolja
1,5 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl rostade kokoschips
 
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 200 grader och rosta pumpakärnor och solroskärnor på en plåt cirka 5 min. Rör om då och då så att de inte bränns! Ställ åt sidan.
- Blanda havregryn med råsocker och sesamfrö. Blanda vatten och solrosolja och stänk över havregrynen lite i taget. 
- Rosta sedan på en plåt i 30 minuter, rör om var femte minut i början och ännu oftare på slutet.
 
- Ta ut ur ugnen och blanda ner pumpakärnorna och solroskärnor samt den rostade kokosen. 
- Låt müslin svalna helt innan du häller över den i en burk.

Glutenfri blåbärs cheesecake

 
Åh denna magiska cheesecake passar perfekt till vilken vårfika som helst och bären kan varieras i oändlighet. Och så tycker jag lite extra mycket om cheesecake som varken är fryst eller bakad i ugnen. Med undantag av bottnen. Här kommer receptet:
 
INGREDIENSER
botten
100 g smör
1/2 dl strösocker
2-3 dl glutenfri mix
 
fyllning 
300 g färskost (eller mascarpone)
2 dl creme fraiche
3 msk florsocker
citronzest från en citron, ekologisk
 
topping
300 g tinade blåbär
saften från en liten citron, ekologisk
1 dl socker
 
GÖR SÅ HÄR
Smält smöret till bottnen, Blanda ner sockret och lite mjölmix i taget. När det blivit en fast deg, tryck ut i en pajform och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader.
 
Koka upp blåbär, citronjuice och och socker i en kastrull och låt puttra i cirka 10 minuter. Låt svalna.
 
Vispa färskost och creme fraiche till en slät, luftig smet. Rör i florsockret och riv ner citronzest.
 
Bred på fyllningen på pajskalet, häll över blåbären men var försiktig så det inte blir för mycket vätska.
 
Låt cheesecaken stelna i kylskåp i 3 timmar.
 

Glutenfritt

RSS 2.0