Äpplemarmelad med mynta

 
Vad passar bättre så här i äppeltider än att koka marmerlad? Den här är gjord på äpplen från pappas trädgård, provade också med äpplen vi hittade i skogen vilket var väldigt gott. Dessutom adderade jag äpplemynta som verkligen förhöjde smaken! Brukar bli lite mer än en halv liter marmelad.
 
INGREDIENSER
ca 1 dl vatten
5 stora äpplen
2,5 dl syltsocker
2 kvistar mynta
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Spara 1/2 dl för sig. Häll resten i en kastrull och blanda ner sockret.
- Häll på vatten så att det täcker botten på kastrullen.
- Låt koka i cirka 15-20 minuter, och när mameladen är klar blandar du i den där deciliterna hackat äpple och finhackad mynta. 
- Häll upp på rena burkar.
 

Äpplemarmelad med ingefära

 
Ingefärsmarmelad passar fint till ostar och ett glas rött, eller varför inte frukostmackan? Denna är gjord på äpplen från pappas trädgård som vanligt!
 
INGREDIENSER
ca 1 dl vatten
5 stora äpplen
2,5 dl syltsocker
cirka 50-80 g ingefära
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala ingefäran, finhacka och koka den i 2 dl vatten.
- Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Spara 1/2 dl för sig. Häll resten i en kastrull och blanda ner sockret och ingefäran.
- Häll på vatten från ingefärskoket, ca 1 dl, så att det täcker botten på kastrullen.
- Låt koka i cirka 15-20 minuter, och när mameladen är klar blandar du i den sista deciliterna hackat äpple.
- Häll upp på rena burkar.

Luftigt morotsbröd

 
 
Enkelt morotsbröd med mycket fibrer. Passar perfekt med lite lagrad ost och min hallonmarmelad.
 
INGREDIENSER
1 liter mjölmix, semper mix med fibrer
4 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl matolja
ca 1 morot, riven.
rosmarin
flingsalt
 
GÖR SÅ HÄR
- Smula jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader.
- Rör ut jästen i vattnet och tillsätt saltet. Rör sedan ner matoljan och den rivna moroten. Jag brukar krama ur så mycket vätska från moroten som möjligt. 
- Rör ner mjölmixen deciliter för deciliter och rör ihop. Häll ner i en brödform och låt jäsa i 30 min på ett varmt ställe under bakduk.
- Ringa sedan över lite olivolja, strö över flingsalt och rosmarin.
 
- Grädda på 200 grader i cirka 25 minuter.
 
 

Äppletart i stekjärn

 
En ny version på den förra äppletarten jag gjorde. Denna bakas i gjutjärnspanna
och med råsocker istället. Grymt god. Äpplena fick jag av kusinerna i Hörby!
Busenkel och passar en fika för två.

INGREDIENSER
50 g smör
1/2 dl råsocker
1,5 dl glutenfri fin mix (finax orange paket)

2 äpplen
1 msk råsocker
lite sirap
kardemumma, kanel
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret och låt det svalna något. Rör sedan ihop med råsockret och den glutenfria mixen.
- Tryck ut i en gjutjärnspanna och förgrädda i cirka 5 min på 200 grader.
 
- Skiva äpplen och placera ut på pajskalet. Strö över lite råsocker, sirap, kardemumma och kanel.

- Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 10 min. Servera med vaniljsås!

Glutenfritt

RSS 2.0