Äpplemarmelad med ingefära

 
Ingefärsmarmelad passar fint till ostar och ett glas rött, eller varför inte frukostmackan? Denna är gjord på äpplen från pappas trädgård som vanligt!
 
INGREDIENSER
ca 1 dl vatten
5 stora äpplen
2,5 dl syltsocker
cirka 50-80 g ingefära
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala ingefäran, finhacka och koka den i 2 dl vatten.
- Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Spara 1/2 dl för sig. Häll resten i en kastrull och blanda ner sockret och ingefäran.
- Häll på vatten från ingefärskoket, ca 1 dl, så att det täcker botten på kastrullen.
- Låt koka i cirka 15-20 minuter, och när mameladen är klar blandar du i den sista deciliterna hackat äpple.
- Häll upp på rena burkar.

Luftigt morotsbröd

 
Enkelt morotsbröd med mycket fibrer. Passar perfekt med lite lagrad ost och min hallonmarmelad.
 
INGREDIENSER
1 liter mjölmix, semper mix med fibrer
4 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl matolja
ca 1 morot, riven.
rosmarin
flingsalt
 
GÖR SÅ HÄR
- Smula jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader.
- Rör ut jästen i vattnet och tillsätt saltet. Rör sedan ner matoljan och den rivna moroten. Jag brukar krama ur så mycket vätska från moroten som möjligt. 
- Rör ner mjölmixen deciliter för deciliter och rör ihop. Häll ner i en brödform och låt jäsa i 30 min på ett varmt ställe under bakduk.
- Ringa sedan över lite olivolja, strö över flingsalt och rosmarin.
 
- Grädda på 200 grader i cirka 25 minuter.
 
 

Äppletart i stekjärn

 
 
En ny version på den förra äppletarten jag gjorde. Denna bakas i gjutjärnspanna
och med råsocker istället. Grymt god. Äpplena fick jag av kusinerna i Hörby!
Busenkel och passar en fika för två.

INGREDIENSER
50 g smör
1/2 dl råsocker
1,5 dl glutenfri fin mix (finax orange paket)

2 äpplen
1 msk råsocker
lite sirap
kardemumma, kanel
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret och låt det svalna något. Rör sedan ihop med råsockret och den glutenfria mixen.
- Tryck ut i en gjutjärnspanna och förgrädda i cirka 5 min på 200 grader.
 
- Skiva äpplen och placera ut på pajskalet. Strö över lite råsocker, sirap, kardemumma och kanel.

- Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 10 min. Servera med vaniljsås!

Glutenfritt

RSS 2.0