Äpplemos

 
Äpplemos är hur enkelt som helst att göra själv. Kräver bara lite passning. Jag passade på att göra mos av äpplen från min kära pappas trädgård, denna gång på höstäpplen med lite syra i.

INGREDIENSER
1 kg Äpplen
1 dl vatten
1/2 dl syltsocker
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala och kärna ur äpplena. Hacka i lite mindre bitar.
- Häll i vattnet i kastrullen, det ska täcka bottnen. Rör därefter
i äpplena och låt koka till de mjuknat.
- Jag brukar hjälpa äpplena på traven genom att mosa dem med en potatisstöt. 
- Mot slutet rör jag i 1/2 dl syltsocker, det gör moset lite sötare och så varar det längre i kylen!

Saffranspasta med kräftstjärtar

 
Saffranspasta med kräftstjärtar toppat med riven parmesanost. Hur gott som helst! Skulle nog rekommendera att skala hela kräftor och använda de stjärtarna för godare smak!
 
INGREDIENSER
1 gul lök
1 pkt saffran
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl vatten
3 dl grädde
4 nävar bladspenat
1/2 fiskbuljongtärning
1 lime 
1 burk kräftor
salt, peppar
 
GÖR SÅ HÄR
- Koka pastan. Under tiden:
- Finhacka gul lök och fräs tillsammans med saffran i oljan.
- Tillsätt vinet och låt koka samman lite.
- Häll på grädden, vattnet och smula i buljongtärningen.
Salta och peppra och låt puttra i 10 min.
- Häll av pastavattnet och tillsätt pastan i saffransgrytan.
Blanda ner hälften av bladspenaten.
 
- Lägg upp pastan och toppa med kräftorna, parmesanost,
bladspenat och lime.
 

Äpplemarmelad med mynta

 
Vad passar bättre så här i äppeltider än att koka marmerlad? Den här är gjord på äpplen från pappas trädgård, provade också med äpplen vi hittade i skogen vilket var väldigt gott. Dessutom adderade jag äpplemynta som verkligen förhöjde smaken! Brukar bli lite mer än en halv liter marmelad.
 
INGREDIENSER
ca 1 dl vatten
5 stora äpplen
2,5 dl syltsocker
2 kvistar mynta
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Spara 1/2 dl för sig. Häll resten i en kastrull och blanda ner sockret.
- Häll på vatten så att det täcker botten på kastrullen.
- Låt koka i cirka 15-20 minuter, och när mameladen är klar blandar du i den där deciliterna hackat äpple och finhackad mynta. 
- Häll upp på rena burkar.
 

Glutenfria Saffransbiscotti

 


Årets första julbak är igång. Saffransbiscotti med mörk choklad och mandel. Riktigt smuliga, men det är det värt. Fungerar med de flesta sorters mjölmix.
 
INGREDIENSER
75 g smör eller margarin, rumstempererat.
3/4 dl socker
1 st ägg
1/2 dl sötmandel, grovhackad
1/2 tsk bakpulver
3 1/2 dl Semper Mix
0,5 g saffran (gärna 1 g!)
ca 60 g mörk choklad, grovhackad
pärlsocker
1 ägg till pensling
 
GÖR SÅ HÄR
- Vispa smör, socker och saffran så att det blir lite fluffigt.
- Blanda ner ägget noggrant.
- Rör ner mandeln, chokladen och bakpulvret.
- Blanda till sist ner mjölmixen, lite i taget.
 
- Rulla ut till två längder som du penslar med ett ägg. Strö
sedan över pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 10 min på 225 grader.

- Låt den svalna lite, och skär sedan i lagom stora bitar på snedden.
- Rosta skorporna 5 min på varje sida i 225 grader så att de får fin färg.

Äpplemarmelad med ingefära

 
Ingefärsmarmelad passar fint till ostar och ett glas rött, eller varför inte frukostmackan? Denna är gjord på äpplen från pappas trädgård som vanligt!
 
INGREDIENSER
ca 1 dl vatten
5 stora äpplen
2,5 dl syltsocker
cirka 50-80 g ingefära
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala ingefäran, finhacka och koka den i 2 dl vatten.
- Skala äpplena och hacka dem i centimeterstora bitar. Spara 1/2 dl för sig. Häll resten i en kastrull och blanda ner sockret och ingefäran.
- Häll på vatten från ingefärskoket, ca 1 dl, så att det täcker botten på kastrullen.
- Låt koka i cirka 15-20 minuter, och när mameladen är klar blandar du i den sista deciliterna hackat äpple.
- Häll upp på rena burkar.

Carbonara med lufttorkad skinka & champinjoner

 
 Ett carbonararecept inspirerat av pappas. Det som skiljer sig här är att jag använt mig av lufttorkad skinka som jag fräst i olivolja tills de blivit knapriga. Så gott. Toppa med parmesan.
 
INGREDIENSER
1 gul lök
1 msk olivolja
4 skivor lufttorkad skinka
100 g champinjoner
3 dl vispgrädde
salt, peppar, paprikapulver
Glutenfri pasta för fyra
 
GÖR SÅ HÄR
- Koka upp pastavatten
- Tärna skinkan och fräs den i olivolja tills den är knaprig. Ställ åt sidan.
- Finhacka lök, tärna eller skiva svampen. Fräs till de fått fin färg, slå sedan på grädde.
- Låt koka samman på svag värme, smaksätt med salt, peppar och lite paprikapulver.
- Servera såsen med nykokt pasta, den knapriga skinkan och nyriven parmesanost.
 
 

Luftigt morotsbröd

 
 
Enkelt morotsbröd med mycket fibrer. Passar perfekt med lite lagrad ost och min hallonmarmelad.
 
INGREDIENSER
1 liter mjölmix, semper mix med fibrer
4 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl matolja
ca 1 morot, riven.
rosmarin
flingsalt
 
GÖR SÅ HÄR
- Smula jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader.
- Rör ut jästen i vattnet och tillsätt saltet. Rör sedan ner matoljan och den rivna moroten. Jag brukar krama ur så mycket vätska från moroten som möjligt. 
- Rör ner mjölmixen deciliter för deciliter och rör ihop. Häll ner i en brödform och låt jäsa i 30 min på ett varmt ställe under bakduk.
- Ringa sedan över lite olivolja, strö över flingsalt och rosmarin.
 
- Grädda på 200 grader i cirka 25 minuter.
 
 

Äppletart i stekjärn

 
En ny version på den förra äppletarten jag gjorde. Denna bakas i gjutjärnspanna
och med råsocker istället. Grymt god. Äpplena fick jag av kusinerna i Hörby!
Busenkel och passar en fika för två.

INGREDIENSER
50 g smör
1/2 dl råsocker
1,5 dl glutenfri fin mix (finax orange paket)

2 äpplen
1 msk råsocker
lite sirap
kardemumma, kanel
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret och låt det svalna något. Rör sedan ihop med råsockret och den glutenfria mixen.
- Tryck ut i en gjutjärnspanna och förgrädda i cirka 5 min på 200 grader.
 
- Skiva äpplen och placera ut på pajskalet. Strö över lite råsocker, sirap, kardemumma och kanel.

- Grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 10 min. Servera med vaniljsås!

RSS 2.0