Luftigt frukostbröd med pumpafrö.

 
Ett riktigt luftigt bröd som bör ätas genast, eller frysas ner så fort det svalnat
ordentligt. Hur gott som helst, självklart kan man hoppa över pumpafröna. 
 
INGREDIENSER
500 g sempers glutenfria mix med fibrer
4 dl ljummet vatten
1/2 dl matolja
25 g färsk jäst
1/2 tsk salt
 
GÖR SÅ HÄR
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet
- Tillsätt olja, salt och mjölmix
- Blanda allt till en jämn smet. Den ska inte vara för lös, men inte heller för "torr".
Det ska inte vara en lättarbetad deg, utan smet!
- Häll över smeten i en smord form och låt jäsa övertäckt i 30 min.
- Grädda på 200 grader i ca 25 min.
 

Tagliatelle con gamberetti e rucola

 


En snabblagad festmåltid där tillagningstiden är pastans koktid!


INGREDIENSER
Tagliatelle för fyra personer
3 vitlöksklyftor, skalade & finhackade
2 tsk chilipulver
400 g skalade räkor
1 glas vitt vin
2 msk tomatpuré
2 nävar ruccola
saft från 1 lime
salt, peppar & olivolja
 
GÖR SÅ HÄR
- Koka pastan. Under tiden:
- Värm olivolja i en stekpanna och fräs vitlöken med chilin.
- När vitlöken fått färg, fräs räkorna en minut.
- Tillsätt vinet och tomatpurén och sjud tills pastan är färdig.
- Häll av pastan i ett durkslag, och häll sedan ner den i
stekpannan. Pressa över lime, salta och peppra och blanda
i hälften av ruccolan. 
 
- Servera med resten av ruccolan och riven parmesanost!

Kåldolmar

 
Finns det något godare än kåldolmar på hösten? De serveras med
potatis (gärna pressad!) och brunsås du gjort själv! Addera lite
hemmagjord vinbärssylt och du har en utsökt middag för fyra.

INGREDIENSER
1 vitkålshuvud
400 g blandfärs
2 ägg
salt, peppar
1/2 dl kokt ris
1 dl mjölk
1 dl matgrädde
2 msk smör
sirap
 
pressad potatis & brunsås till servering

GÖR SÅ HÄR
- Skär bort stocken på kålhuvudet och koka upp.
 När bladen lossnar plockar du upp dem ett och ett tills du har 8-10 st.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda färsen med ägg, salt och peppar. Blanda ner riset, grädden & mjölken.
 Rör ihop till en smidig smet.
- Lägg en klick köttfärsblandning i varje vitkålsblad och vik lite smidigt ihop till
en dolme.
 
- Bryn dem sedan lätt i smör i en stekpanna. SPARA SKYN! 
- Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över sirap.
- Ställ in dem i ugnen i 25 minuter.
- Om de får för mycket färg, täck formen med aluminiumfolie. 
 
SKYSÅS
INGREDIENSER
1/2 gul lök, skalad & hackad
1/2 morot, skalad & skivad
2 dl köttbuljong 
4 dl matgrädde
salt, peppar & color it soja
Skyn från stekningen av dolmarna
 
GÖR SÅ HÄR
- Sjud lök, morot, buljong och grädde tills såsen börjar tjockna.
- Tillsätt skyn som du vispat ur stekpannan med lite vatten.
- Smaka av med kryddor och sojan
- Sila såsen.

Amerikanska pannkakor på banan & havre.



Som glutenintolerant är det inte alltid lätt att hitta bra och nyttiga frukostar.
Men efter att ha provat Amerikanska havrepannkakor är detta inte längre
ett problem. Hur goda som helst! Orginalreceptet hittade jag hos Caroline.

INGREDIENSER
4 dl rena havregryn.
1 banan
3 ägg
1/2 dl rapsolja
1 msk honung
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
en knivsudd salt 

GÖR SÅ HÄR
- Mixa alla ingredienser. Var noggran så att havregrynen blir ordentligt
mixade, gärna pulveriserade. 
- Låt sedan smeten stå och svälla minst 10 minuter så att du får en
len och jämn smet.
- Stek på medelvärme, hellre för låg än för hög tills de fått fin färg.
- Servera med nyplockade björnbär och lite lönnsirap. Eller vad du har
nära till hands!

RSS 2.0