Frukost från Mellanöstern

 
 
Världens energikick till frukost, eller lunch! Ät tillsammans med lite picklad rödlök och bröd. Njut!
 
Bönröra
1 frp kikärtor
1 frp vita bönor eller fava bönor
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
2 tsk spiskummin
salt, olivolja
2 kvisttomater
10 cm gurka
 
Hummus
1 frp kikärtor
2 msk tahini
1 msk vatten
1 liten vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
3 msk olivolja
1 tsk spiskummin
 
Bönröra
Skölj kikärtor och bönor och koka sedan upp i vatten, 5 minuter. Häll av i ett durkslag och lägg i en skål.
Stöt vitlöksklyftorna i en mortel och addera till bönorna tillsammans med citron, spiskummin, salt och lite olivolja.
Finhacka gurka och tomat och rör sedan ner i bönröran.
 
Hummus
Skölj kikärtorna och mixa dem sedan i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt tahini, vatten, vitlök, sesamolja, olivolja och spiskummin. Smaka av med lite salt och eventuellt ett stänk olivolja.

Kantarellrisotto

 
Håll till godo - här kommer världens godaste risotto med kantareller, tryffel och parmesan. Jag använder skogschampinjoner till basen för att sedan smörsteka kantareller och toppa kalaset med.
 
Kantarellrisotto | 4 portioner
200 g skogschampinjoner
3 msk olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl arboriris
2 dl torrt, vitt vin
1,5 liter varm svamp- eller grönsaksbuljong
2 dl finriven parmesan
2-4 msk tryffelolja
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
 
1 klick smör
150-200 g kantareller
 
Borsta av champinjonerna och riv den på den grövsta sidan av ett rivjärn. Stek i olivolja på hög värme.
Finhacka lök och vitlök och rör ner i stekpannan tillsammans med arboririset. Fräs i någon minut, sedan häller du i vinet och låter det koka in. Späd med lite buljong i taget under ständig omrörning i cirka 20 minuter.
 
Under tiden - Stek hela kantareller i en klick smör, salta och peppra efter smak. Passa på att hyvla lite flagor av parmesan till servering.
 
När all buljong är slut, smaka av riset och se om det är klart. Det ska gärna ha lite kärna kvar. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Till sist tillsätter du fint riven parmesan och 2 msk olivolja.
 
Servera med ruccola, hyvlad parmesan och smörstekta kantareller.
 

Vegansk mustig chiligryta

 
En vegansk version av chili con carne. Servera med picklad rödlök och någon form av creme fraiche. Glöm inte att läsa på sojafärsen och sojan så att de är glutenfria.
 
Chili sin carne | 4 portioner
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
1 torkad eller färsk chilifrukt
1 frp blandade bönor
1 frp svarta bönor
300 g sojafärs
3 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk honung
3 msk soja
kryddor: 2 tsk koriander, 1 msk spiskummin, 1 msk ingefära, 2 tsk rökt paprikapulver, 1 msk oregano.
salt & svartpeppar efter smak och tycke
 
Finhacka lök och fräs i en matsked olja tillsammans med koriander, spiskummin, ingefära och rökt paprika.
När löken mjuknat, efter cirka 5 min, rör ner krossade tomater, tomatpuré, vin, finhackad chili, vatten och buljong.
Låt koka samman i 10 minuter och rör sedan ner soja, honung och oregano. Smaka av med salt och peppar.
 
Fräs färsen i en stekpanna bredvid med lite rökt paprikapulver, salt och spiskummin. Rör sedan ner färsen i chiligrytan. Skölj av bönorna och rör ner dem i grytan.
 
Servera med ris, vitlöksfraiche och pickladrödlök.

Vegansk currygryta med sesammarinerad tofu

 
Under förkylningstider finns det få maträtter som passar så bra som en het currygryta. Servera med sesammarinerad tofu eller något annat proteinrikt.
 
Vegetarisk rödcurry | 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 små morötter
1 citrongräs
2 tsk röd currypasta
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk socker
2 dl kokosgrädde
150 g haricots verts
1 frp vattenkastanjer
1/2 lime
 
250 g tofu
1 msk sesamolja
1 tsk soja
1 tsk honung
sesamfrön
 
Hacka lök och vitlök och fräs i en matsked rapsolja. Skala och skär morötterna och hacka citrongräset. Rör ner tillsammans med currypastan. Häll på vatten, grönsaksbuljong och socker. Koka upp. Häll sedan på kokosgrädde, lime, haricot verts och vattenkastanj. 
 
Tärna tofun och blanda med sesamolja, soja, honung och sesamfrön. Stek på medelhög värme tills de fått fin färg.
 
Servera currygrytan med tofun, ris och jordnötter.
 
 

Knäckbräck med havssalt

 
 Julens kanske godaste sötsak - knäckbräck. Precis som vanlig knäck men du kokar den lite längre och häller ut på ett bakplåtspapper. 
 
Knäckbräck
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
 
2 dl mandlar
flingsalt
 
Skålla mandlarna genom att läggga dem i en kastrull med vatten som täcker. Koka upp och häll sedan av i en sil. Skala om du vill, annars hackar du mandeln och ställer åt sidan.
 
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 130 grader, börja på högtemperatur och rör om och sänk sedan. Håll koll på kastrullen hela tiden. Gör kulprovet genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula av smeten som är relativt hård är den klar.
 
Ta av från värmen och rör ner mandeln. Häll ut på en bakplåtspapper på en plåt och bred ut. Strö över havssalt och ställ in i frysen. Bryt bitar av knäcken och förvara kallt.

Ostpaj med karamelliserad lök & soltorkade tomater

 Den här pajen är en av mina favorititer. Med inspiration från Italien passar den lika bra till buffé som till kräftskiva eller matlådan.

Pajdeg
½ dl solrosfrö/sesamfrö
1 dl glutenfria havregryn
3 dl glutenfri grov mix
en knivsudd salt
150 g kallt smör

Fyllning
2 gula lökar
1 ½ tsk socker
60 g spenat
1 vitlöksklyfta
1 dl soltorkade tomater
1 mozzarella, delad i små bitar
1,5 dl riven ost 

Äggstanning
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
grovhackad basilika
 

Rör samman frön, mjölmix, salt och havregryn i en köksassistent. Tärna smöret och blanda i det snabbt. Lägg degen i plastfolie i frysen i 10 minuter. Tryck sedan ut den i en form och ställ in i kylen i 30 minuter.

Skiva gul lök och stek i smör på låg värme i 10-15 minuter. Strö över socker och lite salt. Häll över i en skål. I samma stekpanna fräser du spenat och riven vitlök cirka 1 minut. Ställ åt sidan.

 Vispa ägg, mjölk, grädde och lite basilika. Smaksätt med salt och peppar samt den rivna osten.

 Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225 grader. Fyll det sedan med karamelliserad lök, spenat, soltorkade tomater och mozzarella. Häll över äggstanningen.

 Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, täck med folie om den får för mycket färg.


Glutenfritt

RSS 2.0