Focaccia med ringblommor & rosmarin.

,
 
I sommar ville jag prova på något nytt, annorlunda glutenfrittbröd. Med inspiration från mammas foccaccia gjorde jag ett bröd i braspanna med rosmarin & ringblommor. Man kan använda både färska och torkade ringblomsblad.
 
INGREDIENSER
1 liter mjölmix, semper grov mix eller mixwell grov mix
4 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl matolja
Ringblommsblad
rosmarin
flingsalt
 
GÖR SÅ HÄR
- Smula jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader.
- Rör ut jästen i vattnet och tillsätt saltet. Rör sedan ner matoljan och 2 msk ringblommsblad.
- Rör ner mjölmixen deciliter för deciliter och rör ihop. Häll ut på ett bakplåtspapper i en braspanna och låt jäsa i 30 min på ett varmt ställe under bakduk.
- Ringa sedan över lite olivolja, strö över flingsalt, ringblommsblad och rosmarin.
 
- Grädda på 200 grader i cirka 10-15 minuter.

Dillmajonäs

 
Vispade ihop en majonäs med dill från mammas trädgård igår kväll. Passar perfekt till räkor och ett gott bröd. Och busenkelt. Tänk på att det underlättar om äggulan är rumstempererad. Elvisp är att föredra. Majonäsen håller cirka 2 veckor i kylen och går såklart att göra utan dill.

INGREDIENSER
1 äggula
2 dl neutral olja
knappt 1 msk dijonsenap
salt, peppar
cirka 1 tsk vitvinsvinäger
dill
 
GÖR SÅ HÄR
- Rör samman äggulan, dijonsenapen, vitvinsvinäger, salt och peppar i en skål.
- Vispa sedan ner lite olja i taget tills du fått i allt. Låt det ta sin tid. Blir det för
tjock så späd med några droppar vatten.
- Smaka av och rör sedan ned finhackad dill efter tycke och smak. 

Björnbärsmarmelad på råsocker

 
 Att lyckas med marmelad är inte svårt, här har vi en där björnbären är plockade i skogen vilket ger en genuinare smak. Dessutom valde jag råsocker som verkligen lyfte hela marmeladen. Den blev helt gudomlig och passar såklart perfekt till nybakta scones!
 
INGREDIENSER
5 dl björnbär
1,5 dl råsocker

GÖR SÅ HÄR
- Blanda björnbär och råsocker i en kastrull, värm sedan på svag värme.
- Låt marmeladen sedan koka i 20-30 min beroende på konsisten. 
- Häll upp i en varm och ren burk!

Gör ditt eget gröna té!

 
Att göra sitt eget té är ingen konst, det enda som krävs är lite tålamod.
Du kan använda vilka örter du vill, de jag valt passar lite extra bra till té.
Mängden bestämmer du själv.
 
INGREDIENSER
Äppelmynta/rundmynta
Citronmeliss
rosenblad
ringblommor
Röd temynta
 
GÖR SÅ HÄR
 
Riv av bladen från myntorna och citronmelissen. Plocka av kronbladen på ringblommorna och rosorna och sprid ut allt på tidningspapper eller hushållspapper. Låt torka i 3 dagar, förvara sedan i en försluten burk, gärna i skafferi.
 

Mangoldpastan

 
 
 
 
Den här pastarätten passar perfekt till fredagsmyset, en riktigt lyxig variant
på pasta. Toppa skapelsen med krutonger och du är hemma! Mangold
används som spenat, denna är odlad och skördad på mammas kolonilott. Lyx!

INGREDIENSER
Spaghetti till fyra
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
2 dl mangold, hårt packad.
1 citron
salt, peppar
parmesanost
2 skivor bröd
 
GÖR SÅ HÄR
- Finhacka 2 vitlöksklyftor. Riv zesten från citronen. Skölj mangolden och skär bort den vita stjälken. Grovhacka.
 
- Koka upp pastavatten.
 
- Fräs vitlöken i 2 msk olivolja, addera sedan mangolden och låt stå på svag värme tills pastan är klar. Salta och peppra lätt i slutet.
 
- Tärna brödskivorna, jag använde ett grovt formbröd. Värm 1 msk olivlja i ett stekjärn. Pressa ner en vitlöksklyfta. Håll hög värme och låt brödtärningarna bli krispiga.
 
- Häll av pastavattnet och häll ner pastan i stekjärnet och rör runt tillsammans med mangolden. Rör ner citronzesten och krutongerna. Servera och toppa med parmesanost och citronzest.
 
 
 
 

Glutenfritt

RSS 2.0