Räksoppa

 
En trevlig förrätt med strimlad purjolök och morot till. Varför inte en god glutenfri baguett och lite olivolja till det? Passar både till nyår och andra tillställningar. Riktigt krämig och god!
 
Räksoppa | 4 portioner
500 g räkor med skal
1 gul lök
1 morot
1/3 purjolök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
3 dl vitt vin
1/2 dl konjak
vatten
3 dl grädde
vitpeppar, salt
 
Skala räkorna och ställ dem åt sidan. Spara skalen. Skala och grovhacka lök, vitlök, purjolök och morot.
Fräs räkskalen i olja och smör och tillsätt därefter grönsakerna, tomatpurén, örterna, paprikapulver och en nypa salt. Fräs rejält och häll sedan på vinet och konjaken. 
Fyll på med vatten så det täcker, koka sedan upp och låt sjuda 15 minuter.
 
 Sila sedan av skalen och koka ner. Häll på grädden och låt sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt, peppar, vin och konjak.
 
Servera soppan med räkorna i botten av varsin skål, lägg även i lite finstrimlad purjolök och morot och toppa med soppan.

Kall äppelglögg

 
Julen är över, i alla fall snart, och jag hann publicera alla planerade recept. Men vad jag inte hann publicera är ett litet tips till er: Kall äppleglögg med isbit och kanske en skvätt gin. Det tar udden av det söta med glöggen och förhöjer verkligen smaken. Jag drack mig nöjd på Söderberg & Saras äppelglögg som var riktigt god i fin weckflaska. Så gott!
 

Snickerskaka

 
Lite mer otraditionellt julgodis är väl ändå snickerskaka? Jag har gjort min med glutenfria cornflakes och puffat ris, sk vårgårda ris. Men det blir lika gott med bara cornflakes!

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl glutenfria cornflakes
2 dl vårgårda ris
150 g mörk blockchoklad


Värm jordnötssmöret, vaniljsockret, sockret och sirapen på svag värme.
Rör hela tiden.
Ta av från värmen och blanda ner cornflakesen och riset. Bred ut i en form.
Smält chokladen och bred över.
Kyl 2-3 timmar och skär sedan lagom stora bitar.

Knäck i micro

 
Ett måste till jul är knäck! Jag gör min i micro, och så rostar jag mandeln i en torr, het stekpanna för att verkligen förhöja smakerna. Microknäck när den är som bäst! Prova blanda i lite saffran också, en riktig höjdare!
 
Microknäck / ca 30 st
1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
 ev 0,25 g saffran
 
1 dl mandel
 
Grovhacka mandel och torrosta i en het panna. Fördela i knäckformar.
Rör samman grädde, socker och sirap i en microfast skål. 
Micra på högsta effekt i 7 minuter, 2 min i taget.
Gör sedan kulprovet: droppa kolasmeten i ett glas kallt vatten. Kan du forma smeten till en kula är den klar. Kör annars en minut i taget extra.
Häll över knäcksmeten i formarna och låt stelna.

Glutenfria Havrebullar

 
Snabba, fiberrika och goda havrebullar. Hur gott är det inte med havre i bullar och bröd?
 
När det gäller havre diskuteras det om det kan ingår i en glutenfri diet eller inte. Det är upp till varje enskild person att avgöra det, i samråd med dietist, för mig fungerar det så länge det är rena havregryn.
 
 
Glutenfria Havrebullar / 12 st
5 dl Provena havremjöl
7 dl Mixwells grova mix
5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung/mörk sirap
 
havregryn att toppa med
 
Smula jästen i en stor skål och rör ut tillsammans med vattnet. Rör i saltet och sirapen.
Blanda i havremjölet, lite i taget. Gå sedan över till mixwell mixen. Det ska vara mer av en smet än en deg.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter, har det inte hänt så mycket så låt jäsa en kvart till.
Forma till bullar och strö över havregryn.
 
Baka sedan av i 200 grader i 15-20 minuter. Frys in samma dag.

Hemmagjord chokladpudding

 
 
Chokladpudding är verkligen en barndomsfavorit, självklart i pulverform. Men så kom jag på den briljanta idén att göra chokladpuddingen hemma från grunden, och det ångrar jag inte. Det gick hur fort som helst och den blev helt perfekt. En enkel juldessert helt enkelt!
 
Glutenfri Chokladpudding / 4 portioner
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
1 dl socker
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk 
1 dl vispgrädde
2 äggulor
50 gram mörk choklad (70%), grovhackad

Vispad grädde
Riven choklad
 
Vispa samman majsstärkelse, kakao, socker och vaniljsocker i en kastrull. Vispa ut alla klumpar.
Blanda i grädden till en jämn smet och tillsätt sedan äggulorna och mjölken. 
Sätt kastrullen på spisen på medelhög värma och rör hela tiden så att den inte bränner fast.
Vispa tills puddingen börjat tjockna, ta sedan av kastrullen från värmen och rör ner den mörka chokladen. När den smält har du en glansig pudding redo att hällas upp i portionsglas. Låt svalna i kylskåp.

Servera med vispgrädde och riven choklad. 
 

Kristyr - till pepparkakor, pepparkakshus & tomtar

 
Här kommer ett riktigt bra recept på kristyr som kan användas till pepparkakshus, eller varför inte kristyrtomtar att hänga i granen? Hur enkelt som helst och den sitter som berget, stenhård och kritvit! Den räcker utan tvekan till att dekorera ett helt pepparkakshus eller extremt många tomtar!
 
Kristyr
1 äggvita
1 kork ättika 24%
5 dl florsocker
 
Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp. Blanda sedan i ättikan och till sist florsockret. Tillsätt mer socker om kristyren känns lös, lite vatten om den är för hård. Den ska kännas luftig. 

Sedan är det bara att börja spritsa! När jag gjorde mina tomtar lät jag dem ligga över natten att torka. Glömde så klart att sätta fast snöre under kristyren så det tejpade jag på i efterhand. Enkelt och klassiskt!
 

Glutenfria saffranssnurror med mandelmassa

 
Det är något visst med första advent och lussebak. Jag brukar alltid vänta längre än så, men i år passade jag på då jag hittat ett nytt recept, inte alltför olikt mitt förra men så mycket godare och bättre. Och jag kan redan nu säga att jag inte sysslar med några vanliga lussekatter, utan saffranssnurror med mandelmassa. Så gott!

Baket resulterade i nära på 40 lussebullar, så passa på att fyll frysen!
 
Tips! För att bullarna inte ska bli torra börjar man med en mindre mängd mjölmix, 10 dl i mitt fall. Under utbaket fick jag pudra på så mycket som 5 dl till för att degen var för kladdig för att arbeta med. Men det beror helt på mjölmixen så prova dig fram.
 
50 g röd jäst
4 dl mjölk
150 g smör
3 kuvert (1,5 g) saffran 
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
1,5 dl sirap
1 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
ca 10-15 dl glutenfri mjölmix
(Jag använde Mixwells basmix & Finax orange)
 
Fyllning
300 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:
ca 1 dl brunt socker
1 uppvispat ägg
ev mandelspån
 
Mortla saffranet med lite strösocker för att få fram det mesta av smaken.
Smält smöret och tillsätt därefter mjölk och saffran. Låt degspadet bli ca 30 grader.
Smula jästen i en bunde och rör ut med degspadet. Rör ner fiberhusk och låt svälla i 10 min.
Tillsätt resten av ingredienserna under vispning, mjölmixen sist. Spara någon deciliter mix till utbaket.
Arbeta degen med visp (eller i maskin) i 5 minuter och låt sedan jäsa under bakduk på ett varmt ställe.
 
Under tiden: Riv mandelmassan, blanda i vaniljsocker, kardemumma & smör och vispa samman. Späd med lite vattten om massa blir för hård.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och massera in mjölmix om degen är kladdig, vilket min var. Dela degen i 2 bitar och knåda tills du hittar en bra spänst.
 
Kavla då ut en i taget tunnt till en stor rektangel. Bred på mandelmassan och rulla ihop precis som när man gör kanelbullar. Skär sedan i lagom stora bitar och lägg upp i formar på plåtar. Gör samma sak med den andra degen.

Låt jäsa 40 minuter till, sedan penslar du bullarna med ett uppvispat ägg och strör på socker och mandelspån.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt svalna på galler efteråt.
 

RSS 2.0