Ostpaj med karamelliserad lök & soltorkade tomater

 Den här pajen är en av mina favorititer. Med inspiration från Italien passar den lika bra till buffé som till kräftskiva eller matlådan.

Pajdeg
½ dl solrosfrö/sesamfrö
1 dl glutenfria havregryn
3 dl glutenfri grov mix
en knivsudd salt
150 g kallt smör

Fyllning
2 gula lökar
1 ½ tsk socker
60 g spenat
1 vitlöksklyfta
1 dl soltorkade tomater
1 mozzarella, delad i små bitar
1,5 dl riven ost 

Äggstanning
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
grovhackad basilika
 

Rör samman frön, mjölmix, salt och havregryn i en köksassistent. Tärna smöret och blanda i det snabbt. Lägg degen i plastfolie i frysen i 10 minuter. Tryck sedan ut den i en form och ställ in i kylen i 30 minuter.

Skiva gul lök och stek i smör på låg värme i 10-15 minuter. Strö över socker och lite salt. Häll över i en skål. I samma stekpanna fräser du spenat och riven vitlök cirka 1 minut. Ställ åt sidan.

 Vispa ägg, mjölk, grädde och lite basilika. Smaksätt med salt och peppar samt den rivna osten.

 Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225 grader. Fyll det sedan med karamelliserad lök, spenat, soltorkade tomater och mozzarella. Häll över äggstanningen.

 Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, täck med folie om den får för mycket färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Glutenfritt

RSS 2.0