Portabello Carbonara
En glutenfri och vegetarisk variant på Pasta Carbonara, med grädde för extra krämighet
Portabellocarbonara | 4 port
500 g portabello svamp
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 msk soja
1 msk brynt schalottenfond
salt, cayennepeppar, rökt paprikapulver
Rensa svampen och skiva hälften. Stek hårt i olja och krydda med salt och paprikapulver. Ställ åt sidan.
Finhacka schalottenlök och dela resten av svampen i mindre bitar. Bryn tills gyllene i olja. Pressa i vitlök och fräs 1 minut, tillsätt därefter grädde, soja och fond. Låt koka samman 5 minuter. Smaksätt med cayennepeppar ocvh salt, späd eventuellt med pastavatten.
Servera med pasta, parmesan, den stekta svampen och gärna lite ruccola!
Glutenfri formfranska
Formfranska | en limpa
25 g jäst
5 dl vatten fingerljummet
1 msk chiafrö
1 tsk salt
1 riven morot
30 g olja
500 g Semper grov mix
Rör ut jästen i vattnet och rör sedan i chiafrö. Låt svälla 5 minuter.
Blanda sedan i salt, riven morot och olja. Rör därefter i mjölmixen
en deciliter i taget. Degen ska inte vara helt fast utan lite klibbig.
Låt jäsa i 30 minuter under en handduk. Grädda sedan i nedre delen
av ugnen på 200 grader i 25 minuter.
Syrénsaft
Maj betyder försommar och då är det dags att plocka syrén! Saften blir godast på lila syrén.
Syrénsaft | cirka 1,5 liter
20 klasar lila syrén
1 kg strösocker
1 ekologisk citron
15 g citronsyra
Börja med att plocka av blommorna från klasarna, tvätta dem inte utan skaka bara av dem. Du vill inte ha med något grönt eller några kvistar, då kan saften bli besk.
Varva skivad citron med blommor i en stor skål eller gryta.
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp till sockret löst sig. Rör ner citronsyran.
Häll sockerlagen över syrénen och låt svalna.
Ställ i kylskåp i 3 dagar och sila sedan av blommorna genom en kökshandduk.
Häll upp på rena flaskor.
Glutenfri drömrulltårta med lavendel
Glutenfri drömrulltårta med lavendelsmörkräm
Botten
3 ägg
1 1/2 dl socker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
Fyllning
100 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk torkad lavendel
1 äggula
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kakao, salt & bakpulver.
Sikta ner i äggsmeten och vänd ner försiktigt.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda mitt i ugnen i
4-5 minuter under uppsyn.
Strö över strösocker, lägg på ett bakplåtspapper och vänd upp och ner med
hjälp av en plåt. Dra bort bakplåtspappret försiktigt och låt sedan svalna.
Vispa smör och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker och mortlad lavendel,
sedan äggulan. Bred på fyllningen och rulla ihop den så hårt som möjligt.
Låt stå i kyl innan den skäras upp.
Risotto med ramslök och vit sparris
Risotto med vårens primörer - ramslök och vit sparris
Risotto | 4 port
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
1,5 dl grönsaksbuljong
1 knippe vit sparris ca 6 st
2 dl ramslök, hårt packad
1 dl olivolja
2,5 dl lagrad parmesanost
salt, peppar
ramslöksknoppar till servering
Värm grönsaksbuljongen i en kastrull och låt stå på svag värme.
Mixa ramslök och olivolja och ställ åt sidan.
Finhacka schalottenlök och fräs mjuk i olivolja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt skivad vitlök och fräs utan att bränna. Tillsätta risottoriset och fräs någon minut, addera sedan vin och koka tills det ångat bort.
Häll i 3-4 dl buljong och låt koka in, sedan 1 dl i taget. Rör hela tiden.
Skär av 2-3 cm av botten på sparrisen och skala den, nästan ända upp till toppen. Dela i fyra delar och addera till risotton. Smaka av med salt och peppar.
När risottoriset nästan är färdigt rör du i ramslöksoljan och 1,5 dl riven parmesanost.
Fräs ramslöksknoppar i olja på hög värme och strö över flingsalt.
Toppa risotton med hyvlad parmesanost och ramslöksknopparna.
Ostpaj med karamelliserad lök & soltorkade tomater
Glutenfri paj med grevéost, ramslök, karamelliserad lök och tomater.
Pajskal
1 dl solrosfrö & sesamfrö
1 dl glutenfria havregryn
4 dl glutenfri grov mjölmix
½ tsk salt
1 dl creme fraiche
1 dl riven ost
100 g kallt smör
Fyllning
2 gula lökar
10 körsbärstomater
60 g ramslök eller spenat
1 dl soltorkade tomater
2 dl grevéost, riven
Äggstanning
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
grovhackad basilika
salt, peppar
Addera frön, havregryn, mjölmix, salt, ost och creme fraiche i en matberedare. Dela smöret i mindre kuber och mixa ner snabbt. Om degen känns för hård - häll i några teskedar kallt vatten. Tryck ut pajdegen i en form och ställ i frysen i 30 min. Förgrädda sedan i 10 minuter på 225 grader.
Skala och skiva gul lök och stek i smör på låg värme tills den börjar bli gyllene. Salta.
Skiva körsbärstomater, låt de soltorkade tomaterna rinna av från oljan.
Äggstanningen gör du genom att vispa samman ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Montera pajen genom att lägga ramslök i botten, sedan löken, soltorkade tomater, grevéost och sist körsbärstomater. Toppa med äggstanningen.
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter på 225 grader, täck med folie om den får för mycket färg.
Glutenfria pannkakor
Finns det en bättre frukost än pannkaksfrukost? Jag gör mina pannkakor mjölkfria och glutenfria och äter helst med lite grädde och blåbär eller bara äpplekompott.
Glutenfria pannkakor |
4,5 dl mandelmjölk
3 ägg
3 dl mjölmix
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljsocker
20 g smält, mjölkfritt smör
Sila mjölet genom en finmaskig sil. Vispa ner lite mjölk i taget tills smeten är klumpfri. Vispa sedan ner salt och vaniljsocker. Vispa ner ett ägg i taget. Rör till sist ner smöret.
Stek på medelvärme tills de blivit gyllenbruna.
Servera med allt som är gott!
Äpplekompott med bourbonvanilj
Äpplekompott passar till ca allt. Jag brukar äta den till pannkakor, havregrynsgröt eller som del i en dessert.
Äpplekompott | 1 l
10 äpplen
1/2 vaniljstång
3 dl socker
1 citron
Skala och tärna äpplena. Lägg i en kastrull och addera vaniljstång som du delat på hälften, socker och citron. Tillsätt ev lite vatten så att kompotten inte bränner fast i botten av grytan. Låt koka cirka 15 min på medel till låg värme.
Fyll glasburkar med kokande vatten och låt stå några minuter. Häll av vattnet och häll i kompotten. Låt svalna, försvara sedan i kylen eller frysen.
Glutenfria kolakakor
Kolakakor är i topp tre när det gäller favoritsmåkakor. Detta recepetet är hur enkelt som helst!
Glutenfria kolakakor
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl maizena
2 1/2 dl glutenfri fin mjölmix
(finax eller semper)
Blanda smör, socker, vaniljsocker och sirap till en fluffig historia. Gärna i bakmaskin!
Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt. Om degen inte går ihop ordentligt kan du droppa i lite vatten.
Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på plåt med bakplåtspapper och platta till något.
Jag brukar stoppa in hela plåten i frysen i cirka 20 minuter, då flyter inte kakorna ut så mycket.
Grädda sedan mitt i ugnen i på 175 grader i ca 12 min.
Skär längderna diagonalt medan de fortfarande är varma. Låt svalna.
Bananbröd med valnötter
Glutenfritt bananbröd med valnötter och kardemumma. Superenkelt att göra och ett bra alternativ till att kasta de där bruna bananerna!
Glutenfritt bananbröd
2 dl grov mjölmix
2 dl fin mjölmix
2 dl havregryn
2 dl valnötter
1 tsk kardemumma
2 msk bikarbonat
1/2 tsk salt
3 mogna eller övermogna bananer
2 1/2 dl filmjölk
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en brödform med olja.
Blanda alla torra ingredienser med grovhackade valnötter.
Mosa 2 bananer med en gaffel och rör ner i de torra ingredienserna
tillsammans med filmjölk.
Häll smeten i formen och halvera den sista bananen på längden. Lägg på toppen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
Vegotacos
Godaste tacosen i världen? Check. Vegetarisk? Check. Glutenfri? Check!
Vegofärs med bönor
1 frp blandade bönor
400 g vegetarisk färs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
2 tsk spiskummin
1 tsk smoked paprika
1 tsk salt
Skala och finhacka gul lök och fräs på svag värme tills den blivit gyllene och tillsätt därefter vegofärsen. När den tinat rör du ner kryddorna och sedan tomatpuré och vatten och låter det koka samman. Skölj bönorna och rör ner på slutet.
Mangosalsa
1 mango
2 tomater
ca 1/2 dl persilja
1/2 chili
1/2 rödlök
salt, olivolja
Tärna mango och tomater, blanda med finhackad rödlök, chili, persilja och olivolja. Smaksätt med salt.
Guacamole
2 avokados
1/2 lime
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl creme fraiche
3 stjälklar basilika
salt, svartpeppar
Kärna ur och gröp ur avokadosarna och mosa med en gaffel. Pressa över lime, vitlök och blanda i creme fraiche och finhackad basilika. Smaksätt med salt och svartpeppar.
Övriga tillbehör: Gurka, sallad, picklad rödlök, sirachamajo, riven ost
Potatis- och löksoppa
Förmodligen den billigaste maträtten i min receptbok, men toppa den med lite krutonger och parmesan så känns den genast lyxigare. Perfekt nu på hösten!
Potatis- och löksoppa | 4 portioner
500 g potatis
4 schalottenlökar
1 morot
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 stjälkar timjan
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
saften från 1/2 citron
salt, peppar, muscotnöt
Skala och skiva lök, potatis och morot. Fräs löken och moroten i lite smör och tills löken mjuknat, tillsätt därefter vatten, buljongtärning, timjan och vin. När buljongen löst sig adderar du potatisen och kokar den mjuk. Cirka 10-15 minuter.
Mixa soppan med stavmixer och tillsätt sedan creme fraichen. Rör ut och smaksätt sedan med salt, peppar, muscotnöt och citron.
Servera med krutonger som du gör av gammalt bröd, tärnat och stekt i i lite olivolja med salt och på slutet vitlök. Och kanske lite hyvlad parmesan.
Carrot cake bites
Morotskaksbollar. Wow. Raw, veganska, glutenfria, mjölkfria.
Du kan byta pecannötter mot mandel, när det kommer till nötsmöret så funkar vilket om helst - mandelsmör, cashewsmör, jordnötssmör.
Morotskaksbollar | ca 10 st
1 dl glutenfria havregryn
1/2 dl mandlar
1/2 dl riven kokos
1/2 dl pecannötter
1 finriven morot
3 tsk nötsmör
1 dl dadlar, urkärnade
1 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk kardemumma, ett unns kanel, ingefära och salt
3 msk kokosolja att glasera bollarna i
Mixa havregryn och mandel till ett mjöl. Addera kokos, pecannötter, morot, nötsmör, dadlar, kakao, vanilj och kryddor.
Mixa till en fast deg, tillsätt några droppar vatten om degen inte går ihop.
Rulla till bollar och kyl. Värm kokosoljan på låg temperatur och rulla bollarna. Ställ i frysen 10 min och rulla en gång till. Överbliven olja kan du droppa över. Förvara kallt.
Glutenfritt bröd med äpple och frön
Det här är verkligen livets bröd. Mörkt, fyllt med nyttigheter och magiskt gott!
Mörkt bröd med äpple
2 dl havregryn
1 msk sirap t.ex. dadelsirap
5 dl filmjölk
1 äpple, skalat och rivet
1 dl solrosfrö
1/2 dl pumpafrö
1 msk chiafrö
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
3 dl grov glutenfri mjölmix
4-5 dl glutenfri mjölmix
kanel att strö över
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en brödform. Blanda havregryn, sirap, rivet äpple och filmjölk i en bunke eller köksassistent. Rör ner solrosfrö, pumpafrö och chiafrö. Sedan salt och bakpulver.
Rör först ner den grova mjölmixen och sedan den andra ljusare mjölmixen, en deciliter i taget. Smeten ska inte vara torr utan mer krämig och geggig!
Smörj en form med olja och häll över brödsmeten. Strö över kanel och grädda i nedre delen av ugnen i 50 min. Låt svalna något innan du tar loss brödet ur formen. Skär upp efter någon timme och frys ner!
Äpplemarmelad med timjan
Äpplemarmelad med timjan är verkligen en favorit. Passar på mackan, till ostar, och det är så enkelt att göra!
1 kg fasta äpplen, gärna syrliga
3 dl syltsocker
1/2-1 citron
några stjälkar timjan
1/2 dl vatten
Skala och tärna äpplena. Häll vattnet i en kastrull och addera sedan äpplena, socker, citronsaft och låt koka tills äpplena mjuknat. Om du vill kan du spara 1 dl äppletärningar och röra i på slutet tillsammans med timjan för att få lite tuggmotstång i marmeladen.
Rengör glasburkar och häll sedan upp marmeladen i dem. Förvara svalt, i kylen eller frysen.