Fransk björnbärskaka

 
Sockerkaksliknande, luftig, smörig. Strö över säsongens bär.

Fransk björnbärskaka
2 ägg 
2 dl socker
2 1/4 dl glutenfri mix
1/2 tsk bakpulver
en knivsudd salt
200 g frysta björnbär
100 g smör
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med fasta kanter, en pajform eller braspanna.
Vispa ägg och socker poröst och luftigt. Blanda samman mix, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.
Bred ut smeten i formen och strö över bären. Hyvla över smöret.
Grädda kakan mitt i ugnen i 35 minuter.

Toscaäpplen

 
En gammal klassiker som inte får glömmas bort så här i äppeltider! Välj syrliga, smakrika och fasta äpplen. Serveras med lite ovispad grädde.
 
4 äpplen
5 dl vatten
2 dl socker
1/2 citron
 
50 g smör
50 g hyvlad mandel
1 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde
2 msk potatismjöl

Skala äpplen och kärna ur dem. Koka upp vattnet, socker och juicen från en citron.
Lägg i äpplen, låt koka någon minut och ställ sedan åt sidan för att vila.

Smält smöret, blanda ner sockret, grädden och mandeln. Låt koka samman och rör sedan i potatismjölet. 
Lägg äpplena i en ugnsfast form och fyll med toscasmet. 
Grädda mitt i ugnen på 225 grader tills toscan börjar få färg.
Servera med ovispad grädde.


Glutenfria havrebullar

 
De här bullarna uppfanns på tom mage imorse. Så enkla och färdiga på lite mer än en timme bara. Har lärt mig att man inte ska värma vattnet utan låta bullarna jäsa långsamt för smakens skull. Och det gick som en dans!
 
När det gäller havre diskuteras det om det kan ingår i en glutenfri diet eller inte. Det är upp till varje enskild person att avgöra det, i samråd med dietist, för mig fungerar det så länge det är rena havregryn.
 
Som en twist har jag torkat ringblomsblad och blandat i för smakens skull.

6 dl Provena havremjöl
6 dl Mixwells grova mix
5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung/mörk sirap
 
Smula jästen i en stor skål och rör ut tillsammans med vattnet. Rör i saltet, sirapen och eventuellt ringblomsblad. 
Blanda i havremjölet, lite i taget. Gå sedan över till mixwell mixen. Det ska vara mer av en smet än en deg.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter, har det inte hänt så mycket så låt jäsa en kvart till.
Forma till bullar och strö över havregryn.
 
Baka sedan av i 200 grader i 15-20 minuter. Frys in samma dag.

Köttbullar med gräddsås & potatismos

 
En riktig klassiker är ju köttbullar med potatis, gräddsås och lingon. Jag har provat med glutenfritt ströbröd, men tillslut hittade jag den perfekta kombinationen med potatismjöl i köttbullarna. Helt perfekt och binder hur bra som helst. Saftiga köttbullar!
 
Glutenfria köttbullar
600 g blandfärs
2,5 msk potatismjöl
1 dl grädde
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 ägg
 
Potatismos
1 kg potatis
30 g smör
1 dl mjölk
1 tsk salt
riven muskotnöt
 
Gräddsås
1 gul lök
1 morot
2 msk kalvfond
2 msk soja
4 dl grädde
2 dl vatten
salt, peppar
 
Köttbullar
Finhacka den gula löken och bryn den i en klick smör. 
Blanda potatismjöl, grädde, ägg och kryddor. Rör sedan i löken och till sist färsen.
Blanda samman ordentligt och forma sedan till köttbullar. Stek i smör först på hög värme och sedan lägre under konstant omrörning.
 
Sås
Fräs grovt hackad gul lök och grovt hackad morot i smör. Häll i fonden, soja och vatten. Krydda med salt och peppar och häll på grädden, låt sedan koka upp. Sila av strax innan servering.
 
Potatismos
Skala och dela potatisarna i mindre bitar och koka upp. Välj en mjölig sort. 
När potatisen är klar, häll av vattnet och mosa med en potatisstöt. Häll på mjölken och rör ner smöret samt kryddor.

Picklad rödlök

 
Måste bara passa på att tipsa om picklad rödlök. Så himla gott till ca allt som behöver lite söt syra. Passar perfekt till hemmagjorda hamburgare t.ex. Eller varför inte räktacos? Är ättikan upp emot 20% kör du helt enkelt på 2 dl vatten + 2 dl socker + 1 dl ättika.

3 röda lökar
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättika (12%)
 
Skala och skiva rödlök tunnt. Jag använde en mandolin. Lägg löken i en burk som är ordentligt rengjord.
Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull och häll över. Stäng locket. Picklingen håller typ hur länge som helst. Blir godast efter ett par dagar!
 

Glutenfritt

RSS 2.0