Adventskaka med saffran, mandelmassa & hallon

 
Detta året har jag bestämt mig för att inte baka lussekatter, och därför har jag letat fram lite andra, glutenfria alternativ. Här kommer ett av dem. En fransk adventskaka med smak av saffran, fylld med hallon och mandelmassa.
 
Fransk adventskaka
2 ägg 
2 dl socker
1/2 g saffran
150 g mandelmassa
2 1/4 dl glutenfri mix
1/2 tsk bakpulver
en knivsudd salt
2 dl frysta hallon
100 g smör
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram med form med löstagbar botten. Fäst ett bakplåtspapper över botten och smörj sedan med lite olja.
Vispa ägg och socker poröst och luftigt. Mortla saffran med lite socker och vispa ner. Riv mandelmassan fint och rör ner i smeten. Blanda samman mix, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.
Bred ut smeten i formen och strö över bären. Hyvla över smöret.
Grädda kakan mitt i ugnen i 35 minuter.
 

Crêpes Suzette med saffran

 
En förenklad, glutenfri version av Crêpes Suzette med saffran. Perfekt till frukost eller lunch under julledigheten. Jag använer mig av mandelmjölk och mjölkfritt smör för att göra pannkakorna mjölkfria. 
 
Glutenfria saffranspannkakor
5 dl mandelmjölk
3,5 dl mjölmix
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljsocker
20 g smält smör
1/2 g saffran
4 ägg
 
4 apelsiner
6 msk sirap
 
Sikta mjölmix ner i en skål. Rör i mjölken tills blandningen är klumpfri. Vispa ner salt och vaniljsocker. Mortla saffranet med lite socker och rör ut i det smälta smöret. Rör ner i skålen. Vispa till sist ner äggen, ett i taget.
 
Stek pannkakorna på medellåg värme tills de fått fin färg. Förvara i ugnen medan du förbereder apelsinerna.
 
Skala och filéa apelsinerna. Värm sirap i en stekpanna. Rör ner apelsinfiléerna och låt de bli varma medan sirapen blir till en god sky. Servera pannkakorna med apelsinerna och ringa över skyn som blir över i pannan. Toppa med lite florsocker
 

Glutenfritt

RSS 2.0