Glutenfri Citronmarängpaj

 
 
Citronmarängpaj känns som en av de svåraste kakorna man kan baka, men faktum är att den här versionen är relativt enkel att lyckas med. Easy as A B C!
 
Citronmarängpaj
Pajskal
150 g smör
1 dl socker
3 dl glutenfri fin mjölmix
1 knivsudd salt
 
Citronkräm
2 ekologiska citroner
3 ekologiska ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 msk maizena
 
Maräng
3 ekologiska äggvitor
2 dl strösocker
 
Börja med pajskalet: Rör samman socker, mjölmix och salt. Arbeta in smöret till du fått en smidig deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant och stoppa in i frysen i 30 min. Förgrädda sedan pajen i 10 minuter på 225 grader.
 
Under tiden:
Citronkrämen gör du genom att blanda citronzest+saften från två citroner med ägg, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull. Jag hade i en skvätt koncentrerad flädersaft också! Värm på låg värme under ständig omrörning tills krämen tjocknat, det tar cirka 20 minuter. Sluta aldrig röra! Ta av från värmen och blanda i smöret. Låt svalna.
 
Gör marängen genom att vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sedan lite socker i taget tills du fått en fast marängsmet. Spritsa ut till marängtoppar i varierande storlek på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 100 grader i 30 min cirka, det beror lite på storleken.
 
Sist men inte minst monterar du ihop pajen.
1. Bred ut den avsvalnade citronkrämen på pajskalet.
2. Låt svalna sedan strör du ut marängerna ovanpå
3. Dekorera eventuellt med lite citronmeliss 

Glutenfri falafel med picklad rödlök och mango

 
 
Glutenfri falafel med goda tillbehör - mango, picklad rödlök, vitlöksdressing bland annat. Enkelt och så gott! Jag steker mina i rikligt med olja, men det går absolut att fritera dem också.
 
Glutenfri falafel
2 frp kikärtor á 230 g (avrunnen vikt)
1 liten gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl bladpersilja
2 msk maizena
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk mald koriander 
 
Mixa lök, vitlök och grovhackad persilja. Skölj kikärtorna och mixa ner dem tillsammans med kryddor och maizena. Smeten ska bli relativt fast.
Forma till små bollar och stek i rikligt med olja på relativt hög värme. 
 
Picklad rödlök
3 små rödlökar
1 dl ättika 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
 
Skala och skiva löken tunt. Lägg i en ren glasburk.
Koka upp ättika, socker och vatten och häll över löken i burken.
Håller länge i kylskåp!
 
Vitlökssås
2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
salt, vitpeppar
 
Riv ner vitlök i creme fraichen, rör om, smaka av med salt och peppar.
 
Servera det hela tillsammans med spenat eller sallad, samt gurka. Gärna lite persilja eller basilika att toppa med!
 
För att göra rätten vegansk - byt ut creme fraichen mot en sojabaserad sort.
 

Morotsbiffar med hummus, tsatsiki och tomatsallad

 
Det här är min andra vardagshjälte. Den tar lite längre tid men är så god att det är värt det! Servera med lite glasnudlar eller ris för att få en matigare rätt.
 
Tips! Tahini hittar du billigast i affärer där livsmedel från mellanöstern säljs. Hittar du inte tahini kan du ersätta det med sesamolja och lite extra sesamfrö.
 
Morotsbiffar
8 morötter
1 ägg
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad ingefära
1/2 dl persilja
3 msk sesamolja
3 msk sesamfrö
1 msk sötstark senap
salt, peppar
1 dl maizena
1 dl mjölmix
 
Riv morötterna. Hälften på den grövre sidan och hälften på den finare sidan.
Blanda ägg, spiskummin, ingefära, hackad persilja, sesamolja, sesamfrl och senap i en skål. Vänd ner morötterna och smaka av med salt och peppar. Rör ner maizena följt av mjölmix. Låt svälla tio minuter. Forma sedan till puckar och stek på medelhög värme tills de fått fin färg och är genomstekta.
 
Hummus
1 burk konserverade kikärtor
2 små vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tahini 
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1 msk sesamfrö
salt, peppar
 
Skölj kikärtorna väl i ett durkslag. Mixa vitlök och olivolja och sedan kikärtor och tahini.
Rör ner kryddorna, sesamfrö och eventuellt något matsked vatten för en mjukare konsistens.
 
Tabbouleh-inspirerad tomatsallad
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1/2 dl persilja
salt, peppar
 
Kvarta körsbärstomaterna. Finhacka vitlök och persilja. Blanda samman allt tillsammans med olivolja och smaka av med salt och peppar.
 
Tsatsiki
1/2 gurka
2 dl creme fraiche
2 små vitlöksklyftor
olivolja, salt, peppar
ev. färsk oregano
 
Riv gurkan och pressa ut så mycket vätska du kan. Rör ner creme fraichen och riv i vitlöken. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Toppa med lite färsk oregano.

Glutenfritt

RSS 2.0