Risotto med ramslök och vit sparris

 
Risotto med vårens primörer - ramslök och vit sparris
 
Risotto | 4 port
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
1,5 dl grönsaksbuljong
1 knippe vit sparris ca 6 st
2 dl ramslök, hårt packad
1 dl olivolja
2,5 dl lagrad parmesanost 
salt, peppar
ramslöksknoppar till servering
 
Värm grönsaksbuljongen i en kastrull och låt stå på svag värme. 
Mixa ramslök och olivolja och ställ åt sidan.

Finhacka schalottenlök och fräs mjuk i olivolja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt skivad vitlök och fräs utan att bränna. Tillsätta risottoriset och fräs någon minut, addera sedan vin och koka tills det ångat bort.

Häll i 3-4 dl buljong och låt koka in, sedan 1 dl i taget. Rör hela tiden. 
Skär av 2-3 cm av botten på sparrisen och skala den, nästan ända upp till toppen. Dela i fyra delar och addera till risotton. Smaka av med salt och peppar.
 
När risottoriset nästan är färdigt rör du i ramslöksoljan och 1,5 dl riven parmesanost.
Fräs ramslöksknoppar i olja på hög värme och strö över flingsalt. 
Toppa risotton med hyvlad parmesanost och ramslöksknopparna.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Glutenfritt

RSS 2.0