Fisksoppa med saffran

 
En lite annorlunda tappning på den klassiska fiskgrytan med saffran. Den här soppan är slät, så när som på fisken, skaldjuren och purjolöken. Fonden gjorde jag själv, väldigt enkelt och jag rekommenderar varmt att prova det.
 
Räkfond
250 g räkor
1 morot
1 gul lök
0,5 dl tomatpuré
1/5 purjolök
salt, vitpeppar
3-5 dl vitt torrt vin
 
Soppa
400 g fiskfilé, gärna mer än en sort
450 g blåmusslor
1/5 purjolök
3 vitlöksklyftor
2-3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
Lite chili
salt, vitpeppar
1/2 dl persilja
 
För att göra räkfonden själv hackar du morot, lök och purjolök och lägger i en ugnsform eller braspanna. Skala räkorna och lägg räkskalen i formen. Räkorna förvarar du i kylen. Ringla över tomatpuré och rosta det hela i 20 minuter på 250 grader.
 
Häll sedan över i en kastrull och häll på vinet samt salta och peppra. Låt koka i ca 15 minuter och sila sedan av fonden. Låt koka ner till hälften.

Sedan adderar du strimlad purjolök, pressad vitlök, grädde, saffran och kryddor. Koka upp och låt sedan puttra lite medan du skär fisken i tärningar. Lägg ned musslorna några minuter, addera sedan fisken och räkorna och ta av från värmen. Servera med persilja, timjan eller basilika på toppen!

Saffranscupcakes

 
December står runt hörnet och jag har tjuvstartat julstöket med glutenfria saffransmuffins. I vanliga fall brukar jag baka massa olika sorters julgodis, men i år är jag bara sugen på saffran. Så jag tänkte se om jag kan skaka fram lite fler saffransrecept. Vinbären ger den perfekta syran mot allt det söta och är det perfekta bäret för julbak!
 
200 g smör
50 g glutenfritt mjöl
175 g mandelmjöl
250 g socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6 ekologiska ägg
1 msk fiberhusk
0,5 g saffran
100 g röda vinbär
 
60 g rumstempererat smör
100 g philadelphia
4 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret på låg värme och blanda i saffranen. Låt svalna. 
Sikta ner den glutenfria mjölmixen i en skål tillsammans med vaniljsockret, bakpulver & fiberhusk. Rör sedan ner mandelmjölet och sockret, och tillsist smöret.
Separera äggvitorna i en ny skål, spara äggulorna i en skål till ett annat tillfälle. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, ca 2-3 minuter. Rör sedan ner äggvitorna i smeten, lite i taget så att den håller sig fluffig.
Häll sedan upp i 12 formar och tryck i vinbären.
 
Grädda i 15-20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.
 
Glasyren gör du genom att vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Glasera!

Glutenfritt Äpplebröd med kanel & mandel

 
Ett glutenfritt äpplebröd med mandel och kanel. Så himla gott, och kanelen bättrar på julkänslan! Väldigt enkelt och gott. Jag brukar vänta ett par timmar innan jag skär upp brödet helt och hållet, så blir det jämna skivor.
 
2 dl rena havregryn
1/2 dl mörk sirap
5 dl filmjölk
2 små äpplen
1 dl mandel, finhackad
1/2 dl sesamfrö
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl havremjöl
7 dl mörk mix, Mixwell
1 tsk kanel + 1 tsk att toppa med

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en brödform med matolja.
Blanda 1 dl havregryn med filmjölk & sirap. Låt svälla lite.
Under tiden - skala och riv äpplena grovt, pressa ut vätskan och blanda ner tillsammans med sesamfrö och mandel.
Rör i salt och bikarbonat
Häll ner 1 dl havregryn och 2 dl havremjöl och rör om ordentligt. Blanda i 5 dl mix och rör sedan ner 1 dl i taget.
Häll smeten som ska vara kladdig i brödformen och strö över kanel. Stänk in vatten i ugnen och grädda sedan brödet i nedre delen  av ugnen i 50 min. 
Brödet är klart när det inte längre är kladdigt inuti.

Jordärtskockssoppa

 
En riktigt lyxig höstsoppa med jordärtskockor och polkabetor från kolonin, samt pilgrimsmusslor från fiskbilen i stan. Enkel och god!
 
De picklade polkabetorna är tänkt som ett friskt tillbehör. Se upp med procenten i ättikan. Den jag använder är 24%. Då använder jag mig av principen 1-2-3 - dvs 1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten. Är ättikan däremot runt 10%, använder du dig av principen 2-2-2 - alltså 2 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Enkelt!
 
Jordärtskocksoppa
250 g jordärtskocka
250 g morot
250 g potatis
2 schalottenlökar
1 dl vitt vin
3 dl matgrädde
7 dl vatten
1,5 msk grönsaksbuljong
salt, vitpeppar, timjan
4 pilgrimsmusslor
 
 
Skala jordärtskockorna, morötterna och potatis. Skiva i mindre bitar.
Hacka löken och fräs med lite salt. Tillsätt vin, vatten, buljong och rotfrukterna. Koka i cirka 15 min tills de mjuknat.
Mixa till en slät soppa och krydda med salt, vitpeppar och timjan. Jag silade av min. Låt sedan koka samman med grädden.
Halstra pilgrimsmusslorna hastigt i en hetpanna med lite smör och lägg upp på bottnen av en djup tallrik.
Lägg även på ett par picklade polkabetor.
Häll soppan runt omkring och toppa med en liten kvist timjan!
 
Picklade polkabetor
5 små polkabetor
1 dl 24% ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
 
Skala betorna. Skiva dem sedan lövtunna, max en millimeter med mandolin. Lägg dem i en ren burk.
Koka upp ättikan, sockret och vattnet tills sockret löst sig. Häll sedan på betorna. Återförslut och låt svalna.
Håller hur länge som helst!
 
 

Glutenfritt

RSS 2.0