Fisksoppa med saffran

 
En lite annorlunda tappning på den klassiska fiskgrytan med saffran. Den här soppan är slät, så när som på fisken, skaldjuren och purjolöken. Fonden gjorde jag själv, väldigt enkelt och jag rekommenderar varmt att prova det.
 
Räkfond
250 g räkor
1 morot
1 gul lök
0,5 dl tomatpuré
1/5 purjolök
salt, vitpeppar
3-5 dl vitt torrt vin
 
Soppa
400 g fiskfilé, gärna mer än en sort
450 g blåmusslor
1/5 purjolök
3 vitlöksklyftor
2-3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
Lite chili
salt, vitpeppar
1/2 dl persilja
 
För att göra räkfonden själv hackar du morot, lök och purjolök och lägger i en ugnsform eller braspanna. Skala räkorna och lägg räkskalen i formen. Räkorna förvarar du i kylen. Ringla över tomatpuré och rosta det hela i 20 minuter på 250 grader.
 
Häll sedan över i en kastrull och häll på vinet samt salta och peppra. Låt koka i ca 15 minuter och sila sedan av fonden. Låt koka ner till hälften.

Sedan adderar du strimlad purjolök, pressad vitlök, grädde, saffran och kryddor. Koka upp och låt sedan puttra lite medan du skär fisken i tärningar. Lägg ned musslorna några minuter, addera sedan fisken och räkorna och ta av från värmen. Servera med persilja, timjan eller basilika på toppen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Glutenfritt

RSS 2.0