Spaghetti med kantareller & parmesan
Det har blivit en hel del kantareller detta året, och då man inte kan äta kantarellsås och stek varje dag, fick det bli en pastarätt med kantareller, konjak och parmesanost. Ett glas rött på det, och ingen kan klaga!
400 g spaghetti
200 g kantareller
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
2 msk konjak
1-2 msk kalvfond
2 dl vispgrädde
salt, peppar
färsk timjan
salt, peppar
färsk timjan
parmesanost att riva över
Koka upp pastavatten. Under tiden borstar du av kantarellerna och hackar dem i mindre bitar. De allra minsta behåller jag hela. Fräs i oljan på hög värme. Hacka lök och vitlök och fräs på när kantarellerna börjar få färg. Addera en klick smör för smakens skull.
Koka pastan.
Häll på konjak, fond och grädde, salta och peppra och hacka ner lite färsk timjan. Låt sedan koka samman långsamt medan pastan blir färdig. Häll då av pastan och rör ner i svampsåsen. Servera med riven parmesanost!
Björnsbärsmuffins med vit choklad
Jag är skolad i klassiska muffinsrecept med vetemjöl och de tillvägagångssätten. Men som glutenintolerant måste man börja tänka annorlunda. Det här blev i alla fall riktigt goda glutenfria björnbärsmuffins med vit choklad. De höll sig saftiga och fina i flera dagar.
200 g smör
50 g glutenfritt mjöl
175 g mandelmjöl
250 g socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
6 ekologiska ägg
100 g vit choklad
200 g björnbär eller blåbär
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret på låg värme och låt svalna.
Sikta ner den glutenfria mjölmixen i en skål tillsammans med vaniljsocker, bakpulver och fiberhusk. Rör sedan ner mandelmjölet och sockret, och tillsist smöret.
Separera äggvitorna i en ny skål, spara äggulorna i en skål till ett annat tillfälle. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, ca 2-3 minuter. Rör sedan ner äggvitorna i smeten, lite i taget så att den håller sig fluffig.
Häll sedan upp i 12 formar och tryck i bären och grovt hackad choklad.
Grädda i 15-20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.
Pannkakor med nyplockade blåbär
En tillbakablick från sommaren när jag och Sebbe började dagen med lite härliga pannkakor och hiphop. Blåbären plockade vi utanför Sövde och oj vad gott tillsammans med sirap och lättvispad grädde. Och hiphopen då? Det kan egentligen vara vad som helst, låt andan fall på. En riktig favorit!
Glutenfria Pannkakor
4,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl mjölmix
1/2 tsk salt
20 g smält smör
Vispa mjöl och mjölk klumpfritt. Vispa ner äggen och saltet.
Vispa till sist ner smöret.
Stek på låg värme i smör till pannkakorna blivit gyllenbruna.
Servera med lättvispad grädde, syrliga blåbär och lite lönnsirap.
27 Juni - Ännu en skördedag
Ännu en dag på kolonin! Så här i efterhand - vilken lyx! Att kunna plocka hem morötter, potatisar, palsternackor och massa annat gott och bara njuta. Vi lagade som vanligt en god middag hemma efteråt med allt gott vi skördat.
Äpplecheesecake
En riktigt söt och höstig efterrätt. Enkelt att göra i portionsformar eller en stor form.
Dubblera receptet på pajdegen om du gör den i en stor form.
Dubblera receptet på pajdegen om du gör den i en stor form.
150 g smör
1 dl socker
3 dl glutenfri mjölmix
5 st äpplen
1 dl råsocker
1/2 vaniljstång
300 g färskost
2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
citronzest från en ekologisk citron
2-3 små äpplen att skiva och torka som dekoration
Börja med pajbottnen.
Smält smöret och rör samman med socker och mjölmix. Grädda mitt i ugnen i en form i ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna.
Vidare till äpplekompotten.
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Gärna en syrlig sort. Koka upp med lite vatten, sockret och vaniljstången i en gryta, ca 15-20 minuter. Låt svalna.
Skiva de små äpplena med hjälp av en mandolin och torka på eftervärmen eller max 100 grader. De behöver inte vara helt torra då de ska användas direkt.
Avsluta med att vispa samman färskost, creme fraiche, vaniljsocker, socker och citronzest. Vispa inte för länge!
Sedan bygger du ihop deserten.
Smula pajdegen i bottnen av fyra glas. varva sedan färskost blandningen med äpplekomott, toppa med några skivor torkat äpple.
Glutenfri äpplepaj med toscatäcke
I söndags tog vi en promenad i skogen, och hittade ett äppleträd överöst med äpplen. Stötte på detta en gång för några år sedan också, men inte tänkt mer på det. Riktigt syrliga och fasta äpplen, vilket jag tycker passar perfekt till paj!
Jag gräddar bara min paj 10-15 minuter för jag tycker om när äpplena har en lite rå karaktär. Men vill du ha mjukare äpplen så gräddar du den i 30 min istället.
Jag gräddar bara min paj 10-15 minuter för jag tycker om när äpplena har en lite rå karaktär. Men vill du ha mjukare äpplen så gräddar du den i 30 min istället.
3-5 fasta syrliga äpplen
150 g smör
1 dl råsocker
3 dl mjölmix
50 g smör
2 msk grädde
1 tsk vaniljsocker
2 msk råsocker
flagad/grovhackad mandel
2 tsk potatismjöl
Smält 150 g smör och blanda samman med råsockret och mjölmixen. Tryck ut i en pajform och förgrädda 10 minuter på 200 grader.
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem på pajskalet.
Smält 50 g smör och rör ner socker, vaniljsocker, grädde och mandel. Låt koka samman och blanda sedan i potatismjölet. Häll över äpplena och grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
Servera med vaniljsås.