Äpplecheesecake
En riktigt söt och höstig efterrätt. Enkelt att göra i portionsformar eller en stor form.
Dubblera receptet på pajdegen om du gör den i en stor form.
Dubblera receptet på pajdegen om du gör den i en stor form.
150 g smör
1 dl socker
3 dl glutenfri mjölmix
5 st äpplen
1 dl råsocker
1/2 vaniljstång
300 g färskost
2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
citronzest från en ekologisk citron
2-3 små äpplen att skiva och torka som dekoration
Börja med pajbottnen.
Smält smöret och rör samman med socker och mjölmix. Grädda mitt i ugnen i en form i ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna.
Vidare till äpplekompotten.
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Gärna en syrlig sort. Koka upp med lite vatten, sockret och vaniljstången i en gryta, ca 15-20 minuter. Låt svalna.
Skiva de små äpplena med hjälp av en mandolin och torka på eftervärmen eller max 100 grader. De behöver inte vara helt torra då de ska användas direkt.
Avsluta med att vispa samman färskost, creme fraiche, vaniljsocker, socker och citronzest. Vispa inte för länge!
Sedan bygger du ihop deserten.
Smula pajdegen i bottnen av fyra glas. varva sedan färskost blandningen med äpplekomott, toppa med några skivor torkat äpple.
Kommentarer
Trackback