Syrénsaft
Maj betyder försommar och då är det dags att plocka syrén! Saften blir godast på lila syrén.
Syrénsaft | cirka 1,5 liter
20 klasar lila syrén
1 kg strösocker
1 ekologisk citron
15 g citronsyra
Börja med att plocka av blommorna från klasarna, tvätta dem inte utan skaka bara av dem. Du vill inte ha med något grönt eller några kvistar, då kan saften bli besk.
Varva skivad citron med blommor i en stor skål eller gryta.
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp till sockret löst sig. Rör ner citronsyran.
Häll sockerlagen över syrénen och låt svalna.
Ställ i kylskåp i 3 dagar och sila sedan av blommorna genom en kökshandduk.
Häll upp på rena flaskor.
Glutenfri drömrulltårta med lavendel
Glutenfri drömrulltårta med lavendelsmörkräm
Botten
3 ägg
1 1/2 dl socker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
Fyllning
100 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk torkad lavendel
1 äggula
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kakao, salt & bakpulver.
Sikta ner i äggsmeten och vänd ner försiktigt.
Sikta ner i äggsmeten och vänd ner försiktigt.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda mitt i ugnen i
4-5 minuter under uppsyn.
4-5 minuter under uppsyn.
Strö över strösocker, lägg på ett bakplåtspapper och vänd upp och ner med
hjälp av en plåt. Dra bort bakplåtspappret försiktigt och låt sedan svalna.
hjälp av en plåt. Dra bort bakplåtspappret försiktigt och låt sedan svalna.
Vispa smör och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker och mortlad lavendel,
sedan äggulan. Bred på fyllningen och rulla ihop den så hårt som möjligt.
Låt stå i kyl innan den skäras upp.
sedan äggulan. Bred på fyllningen och rulla ihop den så hårt som möjligt.
Låt stå i kyl innan den skäras upp.