Morotsbiffar med hummus, tsatsiki och tomatsallad
Det här är min andra vardagshjälte. Den tar lite längre tid men är så god att det är värt det! Servera med lite glasnudlar eller ris för att få en matigare rätt.
Tips! Tahini hittar du billigast i affärer där livsmedel från mellanöstern säljs. Hittar du inte tahini kan du ersätta det med sesamolja och lite extra sesamfrö.
Morotsbiffar
8 morötter
1 ägg
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad ingefära
1/2 dl persilja
3 msk sesamolja
3 msk sesamfrö
1 msk sötstark senap
salt, peppar
1 dl maizena
1 dl mjölmix
Riv morötterna. Hälften på den grövre sidan och hälften på den finare sidan.
Blanda ägg, spiskummin, ingefära, hackad persilja, sesamolja, sesamfrl och senap i en skål. Vänd ner morötterna och smaka av med salt och peppar. Rör ner maizena följt av mjölmix. Låt svälla tio minuter. Forma sedan till puckar och stek på medelhög värme tills de fått fin färg och är genomstekta.
Hummus
1 burk konserverade kikärtor
2 små vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tahini
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
1 msk sesamfrö
salt, peppar
Skölj kikärtorna väl i ett durkslag. Mixa vitlök och olivolja och sedan kikärtor och tahini.
Rör ner kryddorna, sesamfrö och eventuellt något matsked vatten för en mjukare konsistens.
Tabbouleh-inspirerad tomatsallad
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1/2 dl persilja
salt, peppar
Kvarta körsbärstomaterna. Finhacka vitlök och persilja. Blanda samman allt tillsammans med olivolja och smaka av med salt och peppar.
Tsatsiki
1/2 gurka
2 dl creme fraiche
2 små vitlöksklyftor
olivolja, salt, peppar
ev. färsk oregano
Riv gurkan och pressa ut så mycket vätska du kan. Rör ner creme fraichen och riv i vitlöken. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Toppa med lite färsk oregano.
Kommentarer
Trackback