Vitchokladmousse med vinbär & smultron
Sommardessert baserad på vitchoklad, toppad med juli månads
bästa bär: vinbär och smultron!
bästa bär: vinbär och smultron!
INGREDIENSER
160 gram vit choklad
1 dl vispgrädde, laktosfri
1 dl vispgrädde, laktosfri
1 dl creme fraiche, laktosfri
ca 125 g vinbär & smultron
GÖR SÅ HÄR
- Vispa grädden, den ska vara luftig och inte allt för hård.
- Klicka ner creme fraichen.
- Klicka ner creme fraichen.
- Smält den vita chokladen över vattenbad och rör ner försiktigt
i gräddblandningen utan att det bildas klumpar.
i gräddblandningen utan att det bildas klumpar.
- Häll upp i glas och låt stå i kylen i en timme cirka, gärna mer.
Sommarens bästa tillbehör: Potatissallad & morotstsatsiki.
Tillbehör som fungerar till grillat varje dag och som kan varieras i oändlighet.
Potatissalladen och morotstsatsikin är två favoriter! Morötterna grävde jag
upp på mammas kolonilott och potatisarna grävde hon upp. Örterna kommer
från hennes trädgård.
Potatissalladen och morotstsatsikin är två favoriter! Morötterna grävde jag
upp på mammas kolonilott och potatisarna grävde hon upp. Örterna kommer
från hennes trädgård.
INGREDIENSER
potatissallad
1 kg potatis
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 purjolök
färsk persilja, gräslök
salt, peppar
morotstsatsiki
2-3 små morötter
2 dl turkisk yoghurt
1 msk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt, peppar & färsk oregano
GÖR SÅ HÄR
Potatissallad
- Skala potatisarna (!), skär dem i lagom stora bitar och koka dem
sedan i god tid. Låt dem svalna tills de är helt kalla.
sedan i god tid. Låt dem svalna tills de är helt kalla.
- Under tiden: Rör ihop majonäs, creme fraiche, purjolök (strimlad fint)
och smaksätt med salt och peppar. Blanda sedan ned potatisarna och
strö över finhackad persilja & gräslök.
och smaksätt med salt och peppar. Blanda sedan ned potatisarna och
strö över finhackad persilja & gräslök.
Morotstsatsiki
- Skala morötterna och riv dem fint.
- Blanda turkisk yoghurt, creme fraiche, pressad vitlök och morötter.
Smaksätt med salt och peppar.
- Ringla över olivolja och strö över färsk, finhackad oregano.
White chocolate cheescake pie
Kombinationen knäckig pajbotten, vit choklad cheesecake & färska hallon.
Det är sommar, och det är riktigt gott. Eftersom efterätten serveras i glas
bör du baka av pajbottnen i ungsfasta formar.
Det är sommar, och det är riktigt gott. Eftersom efterätten serveras i glas
bör du baka av pajbottnen i ungsfasta formar.
White chocolate cheesecake pie | 6 glas
botten
150 g smör
3-4 dl ljus mjölmix
1 dl socker
1 knivsudd salt
fyllning
125 g vit choklad
200 g philadelphia
1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl laktosfri vispgrädde
1/2 lime
Hallon att dekorera med
botten
Smält smöret och blanda med socker, mjölmix och salt.
tryck ut i portionsformar (eller en stor form) och grädda i 200 grader
i 15 min. Låt svalna. Smula sedan ner i sex portionsglas.
tryck ut i portionsformar (eller en stor form) och grädda i 200 grader
i 15 min. Låt svalna. Smula sedan ner i sex portionsglas.
fyllning
Vispa philadelphia, socker & vaniljsocker till en slät smet.
Pressa i lite limejuice (ca 1 msk, smaka av) och limezest.
Vispa grädden fast.
Smält chokladen och rör sedan i gelantinbladen.
Vänd ner i cremecheesesmeten och rör ut ordentligt.
Vänd ner i cremecheesesmeten och rör ut ordentligt.
Vänd sedan ner grädden.
Häll på vitchokladsmeten på bottnen. Låt stå i kylskåp i två timmar.
Dekorera med hallon.
Dekorera med hallon.