Risotto med ramslök och vit sparris

 
Risotto med vårens primörer - ramslök och vit sparris
 
Risotto | 4 port
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
1,5 dl grönsaksbuljong
1 knippe vit sparris ca 6 st
2 dl ramslök, hårt packad
1 dl olivolja
2,5 dl lagrad parmesanost 
salt, peppar
ramslöksknoppar till servering
 
Värm grönsaksbuljongen i en kastrull och låt stå på svag värme. 
Mixa ramslök och olivolja och ställ åt sidan.

Finhacka schalottenlök och fräs mjuk i olivolja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt skivad vitlök och fräs utan att bränna. Tillsätta risottoriset och fräs någon minut, addera sedan vin och koka tills det ångat bort.

Häll i 3-4 dl buljong och låt koka in, sedan 1 dl i taget. Rör hela tiden. 
Skär av 2-3 cm av botten på sparrisen och skala den, nästan ända upp till toppen. Dela i fyra delar och addera till risotton. Smaka av med salt och peppar.
 
När risottoriset nästan är färdigt rör du i ramslöksoljan och 1,5 dl riven parmesanost.
Fräs ramslöksknoppar i olja på hög värme och strö över flingsalt. 
Toppa risotton med hyvlad parmesanost och ramslöksknopparna.
 

Ostpaj med karamelliserad lök & soltorkade tomater


Glutenfri paj med grevéost, ramslök, karamelliserad lök och tomater.

 

Pajskal
1 dl solrosfrö & sesamfrö
1 dl glutenfria havregryn
4 dl glutenfri grov mjölmix
½ tsk salt
1 dl creme fraiche
1 dl riven ost
100 g kallt smör

Fyllning
2 gula lökar
10 körsbärstomater
60 g ramslök eller spenat
1 dl soltorkade tomater
2 dl grevéost, riven

 

Äggstanning
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
grovhackad basilika
salt, peppar

 
Addera frön, havregryn, mjölmix, salt, ost och creme fraiche i en matberedare. Dela smöret i mindre kuber och mixa ner snabbt. Om degen känns för hård - häll i några teskedar kallt vatten. Tryck ut pajdegen i en form och ställ i frysen i 30 min. Förgrädda sedan i 10 minuter på 225 grader.

 

Skala och skiva gul lök och stek i smör på låg värme tills den börjar bli gyllene. Salta.
Skiva körsbärstomater, låt de soltorkade tomaterna rinna av från oljan.
Äggstanningen gör du genom att vispa samman ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Montera pajen genom att lägga ramslök i botten, sedan löken, soltorkade tomater, grevéost och sist körsbärstomater. Toppa med äggstanningen.

Grädda mitt i ugnen i 30 minuter på 225 grader, täck med folie om den får för mycket färg.


Glutenfritt

RSS 2.0