Glutenfri granola

 
Min goda granola med kokosflingor, havregryn och kardemumma bland annat. Ät med yoghurt eller toppa en smoothiebowl. 
 
Glutenfri Granola | en stor burk
5 dl havregryn
1/2 dl råsocker
2,5 dl vatten
3 msk olja
1,5 dl sesamfrö
1 dl pumpafrö
1 dl solroskärnor
1 dl rostade kokosflingor
en knivsudd salt
1 tsk kardemumma
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, frön och råsocker. Blanda vatten och olja och stänk över. Smaksätt med salt och kardemumma. 
 
Rosta mitt i ugnen på en plåt i 30 minuter, rör om var femte minut så att den inte bränns och blir jämt rostad. 
Ta ut granolan ur ugnen när den är gyllene och torkad. Strö över kokosflingor och låt svalna. Förvara i en tätslutande burk.
 
 

Indisk daal

 
Jag kan inte få nog av linsgrytor, men den här indiska linsgrytan är rent ut sagt magi! Jag serverar den med indiskt ris (förenklat recept), halloumi och gräddfil. Linserna kan du blötlägga på morgonen så blir de snällare mot magen.
 
Indisk daal | 4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
3 dl torkade röda linser
4 dl vatten + 1 buljongtärning
2 dl kokosgrädde
2 tomater
70 g babyspenat
1/2 lime
salt, peppar
 
Skala och hacka gul lök och vitlök, fräs den gula löken mjuk tillsammans med kryddorna. Addera vitlök. Tillsätt linser, vatten, buljongtärning och kokosgrädde. Låt sjuda cirka 10 minuter utan lock.
 
Tärna tomaterna grovt och rör ner i grytan tillsammans med babyspenat. Låt puttra 5 minuter, smaka av med lime, salt och peppar. 
 
Indiskt ris | 4 portioner
1/2 gul lök
2 msk olja
1/2 tsk koriander
1/2 tsk kardemumma
1 msk gurkmeja
1/4 tsk kanel
3 dl ris
5 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
 
Finhacka gul lök och fräs mjuk i olja. Addera kryddor och fräs ytterligare 1 min. Rör ner riset och och fräs det i 3 minuter. Addera grönsaksbuljong och låt puttra tills riset är klart. 
 
Servera med 200 g halloumi, tärnad och stekt i olja, samt gräddfil och eventuellt picklad rödkål.

Glutenfritt

RSS 2.0