Salted caramel brownies
Vegansk, glutenfri & mjölkfri
Salt karamellbrownie, kan det bli godare? Vegansk, fri från gluten och mjölk, och dessutom fri från raffinerat socker.
Salted caramel brownies | 20 bitar
brownie
8 dadlar, urkärnade
3 1/2 dl valnötter
3/4 dl kakao
1 msk kokosolja
en nypa havssalt
en knivsudd vaniljpulver
chokladmousse
8 dadlar, urkärnade, blötlagda i ca 10 min
1 dl kakao
1 dl jordnötssmör
2 msk starkt kaffe
1 dl nötmjölk
2 msk kokosolja
en nypa salt
salt karamell
1 burk kokosmjölk, endast det tjocka kokosfettet
- skall ha stått kyld minst 5 timmar i kylskåp
- skall ha stått kyld minst 5 timmar i kylskåp
2 msk honung eller sirap
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
flingsalt till garnering
Brownie
Mixa dadlar i en matberedare och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa tills det blivit en mjuk massa. Addera ev lite vatten om det behövs för att hålla ihop degen.
Tryck ut i en plastfolieklädd form, ex en matlåda. Frys medan du gör nästa steg.
Chokladmousse
Mixa dadlarna i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna. Mixa tills den får en mousse-aktig konsistens.
Bred ut över brownien och ställ tillbaka i frysen.
Salt karamellsås
Skopa upp den tjocka, krämiga delen av kokosmjölken i en kastrull och värm på medelvärme.
Addera honung och salt. Låt koka upp för att sedan sjuda i 30-40 minuter. Rör om då och då.
Ta av från värmen och vispa i vanilj. Låt svalna.
När karamellsåsen är sval, breder du över den på kakan och strör över flingsalt.
Förvara i frysen och tina upp innan du ska äta den, eller förvara den i kylen.