Knäckbräck med havssalt
Julens kanske godaste sötsak - knäckbräck. Precis som vanlig knäck men du kokar den lite längre och häller ut på ett bakplåtspapper.
Knäckbräck
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl mandlar
flingsalt
Skålla mandlarna genom att läggga dem i en kastrull med vatten som täcker. Koka upp och häll sedan av i en sil. Skala om du vill, annars hackar du mandeln och ställer åt sidan.
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 130 grader, börja på högtemperatur och rör om och sänk sedan. Håll koll på kastrullen hela tiden. Gör kulprovet genom att droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går det att forma en kula av smeten som är relativt hård är den klar.
Ta av från värmen och rör ner mandeln. Häll ut på en bakplåtspapper på en plåt och bred ut. Strö över havssalt och ställ in i frysen. Bryt bitar av knäcken och förvara kallt.
Kommentarer
Trackback