Kalljäst glutenfri pizza med tomatsås och mozzarella
Källjästa pizzan kom till för ett tag sedan och passar bra när man har lite extra tid. Det räcker att den får jäsa 3-4 timmar i kylskåpet, men blir godast över natten. Tomatsåsen är magisk förresten. Passar till allt!
Toppar med tunnt skivad rödlök, basilikablad & pinjenötter. Räcker till två pizzor.
Toppar med tunnt skivad rödlök, basilikablad & pinjenötter. Räcker till två pizzor.
INGREDIENSER
pizzadeg
25 g jäst
1 liten matsked honung
2,5 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 dl majsmjöl
1 dl majsmjöl
cirka 5 dl mjölmix
tomatsås
250 g körsbärstomater
1 dl vatten
2 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
en skvätt vinäger
ca 1 msk honung
salt, peppar
lite färska örter: basilika, oregano & saliva
tillbehör
400 g mozzarella
ett par deciliter riven ost
1 rödlök
basilika
pinjenötter
pinjenötter
GÖR SÅ HÄR
Börja med bottnen då den ska jäsa länge.
- Rör ut jästen i vattnet med lite salt. Tillsätt därefter honungen och rör sedan i majsmjöl och mjölmixen. Degen ska inte vara lika kladdig som till de kalljästa bullarna.
- Låt stå i kylskåp minst 3 timmar, helst längre, gärna över natten.
- Låt stå i kylskåp minst 3 timmar, helst längre, gärna över natten.
Vidare mot tomatsåsen
- Fräs finhackad vitlök och örter i olivolja. Tillsätt vatten, körsbärstomaterna, honung, vinäger och kryddor.
Låt koka samman långsamt utan lock och smaka av med jämna mellanrum.
Låt koka samman långsamt utan lock och smaka av med jämna mellanrum.
Förbered sedan alla tillbehör.
Ta upp pizzadegen på bakbord och knåda den försiktigt. Var inte rädd för att tillsätta mer mix. Kavla sedan ut till 2 pizzor. Förgrädda bottnarna 10 minuter på 250 grader.
Bred sedan på tomatsåsen och alla tillbehör utom basilikan.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter till och strö sedan över basilikan.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter till och strö sedan över basilikan.
Kommentarer
Trackback