Hemmagjord äpplemust
Fann hela lägenheten full med äpplen men hade bakat tillräckligt många äpplepajer och kokat tillräckligt mycket marmelad och mos. Men så fick jag tipset att göra äpplemust. Superenkelt. Viktigt att tillsätta vinsyran och natriumbenzonat så att det inte jäser och så konserveras det.
Ingredienser
3 kg äpplen
4 l vatten
4 l vatten
1/2 tsk natriumbenzonat
1/2 msk vinsyra
0,5 dl socker per liter färdig must
GÖR SÅ HÄR
- Skala och kärna ur äpplena. Klyfta dem i mindre delar.
- Lägg i en stor kastrull och fyll på med 4 liter vatten samt vinsyra och natriumbenzonat.
- Låt stå svalt (typ kylskåp) i en vecka, rör om lite då och då.
Efter en vecka:
- Sila av det hela och koka upp i en kastrull tillsammans med 0,5 dl socker per liter färdig must.
Detta för att sockret ska lösa sig.
- Tappa upp på rena flaskor och förvara svalt.
Kommentarer
Trackback