Köttbullar med gräddsås & potatismos
En riktig klassiker är ju köttbullar med potatis, gräddsås och lingon. Jag har provat med glutenfritt ströbröd, men tillslut hittade jag den perfekta kombinationen med potatismjöl i köttbullarna. Helt perfekt och binder hur bra som helst. Saftiga köttbullar!
Glutenfria köttbullar
600 g blandfärs
600 g blandfärs
2,5 msk potatismjöl
1 dl grädde
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 ägg
Potatismos
1 kg potatis
30 g smör
1 dl mjölk
1 tsk salt
riven muskotnöt
Gräddsås
1 gul lök
1 morot
2 msk kalvfond
2 msk soja
4 dl grädde
2 dl vatten
salt, peppar
Köttbullar
Finhacka den gula löken och bryn den i en klick smör.
Blanda potatismjöl, grädde, ägg och kryddor. Rör sedan i löken och till sist färsen.
Blanda samman ordentligt och forma sedan till köttbullar. Stek i smör först på hög värme och sedan lägre under konstant omrörning.
Sås
Fräs grovt hackad gul lök och grovt hackad morot i smör. Häll i fonden, soja och vatten. Krydda med salt och peppar och häll på grädden, låt sedan koka upp. Sila av strax innan servering.
Potatismos
Skala och dela potatisarna i mindre bitar och koka upp. Välj en mjölig sort.
När potatisen är klar, häll av vattnet och mosa med en potatisstöt. Häll på mjölken och rör ner smöret samt kryddor.
Kommentarer
Trackback