Broccolisoppa

 
En god och fyllig broccolisoppa som lämpligen serveras med varma mackor av något slag. Vi hade skinka, ost och oregano i våra! Ibland behöver det inte vara svårare än så.
 
INGREDIENSER
250 g broccoli
2 potatisar
1 morot
2-3 schalottenlökar
12 dl grönsaksbuljong (ex. 12 dl vatten + 2 buljongtärningar)
2 dl grädde
salt, peppar
en skvätt vitt vin
 
GÖR SÅ HÄR
- Skala och skiva lök och potatis. Skala och riv moroten fint.
Dela broccolin i mindre buketter.
 
- Koka upp buljongen och lägg i broccoli, potatis, lök & moroten.
- Låt koka i 10 min och mixa sedan soppan med stavmixer.
 
- Tillsätt grädden och vinet, smaksätt till sist med salt och peppar.
- Servera med varma mackor 

Köttbullar med pressad potatis och brunsås.

 
Glutenfria, inte så runda, men ack så goda köttbullar! Detta är ett enkelt och
fantastiskt exempel på svensk husmanskost när den är som bäst.
 
INGREDIENSER
600 g blandfärs
1/2 dl glutenfritt ströbröd 
1,5 dl matgrädde, laktosfri
1 gul lök
1 msk smör
1 ägg
2 tsk salt
3 krm peppar
smör att steka köttbullarna i
lite sirap att ringa ovanpå
 
Potatis till 4 personer
 
GÖR SÅ HÄR
- Häll matgrädden i en stor skål och addera sedan ströbrödet. Låt detta svälla i ca 10 min.
- Skala och riv löken. Stek den sedan mjuk i lite smör tills den börjat få färg.
- Tillsätt ett ägg i den stora skålen, sedan löken och färsen. Krydda med salt och peppar.
- Forma till bullar och stek i smör. Ringla över lite sirap.
 
- Koka potatis och pressa den sedan genom en potatispress. Servera med brunsås:
 
BRUNSÅS
INGREDIENSER
1/2 gul lök, skalad & hackad
1/2 morot, skalad & skivad
2 dl köttbuljong 
4 dl matgrädde
salt, peppar & color it-soja
Skyn från stekningen av köttbullarna
1 msk lingonsylt
 
GÖR SÅ HÄR
- Stek löken och moroten till de fått färg.
- Tillsätt sedan buljongen och grädde och låt koka upp till såsen tjocknat.
- Tillsätt lingonsylt och  skyn som du vispat ur stekpannan med lite vatten.
- Smaka av med kryddor och sojan
- Sila såsen.

Glutenfria Alice i Underlandet-cupcakes.

 
De här cupcakesen bakade jag inför mitt Alice i Underlandet projekt
och de var tänkta som rekvisita till fotograferingen enbart. men de
var verkligen fantastiskt goda, och fin en sådan fin form!
 
INGREDIENSER
125 g margarin
1,5 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
4 dl Finax glutenfria Mjölmix (den röda)
2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
 
frosting
100 g philadelphia
50 g smör
1 tsk kakao
4 dl florsocker
några droppar röd karamellfärg
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret och häll sedan i mjölken.
- Vispa ägg och socker luftigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner.
- Tillsätt smöret+mjölken och blanda försiktigt. 
- Häll smeten i muffinsformar (2/3) som du placerat i en cupcakesplåt.
- Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 16 minuter.
- Låt cupcakesen svalna och rör ihop frostingen.
- Spritsa och dekorera med silverkulor.

RSS 2.0