Tagliatelle med rökt lax & pepparrotscréme.

 
 
Detta receptet uppfanns idag ungefär. Tog vad som kändes bra och rörde 
ihop. Och det smakade otroligt bra! Tillagningstiden är densamma som
pastans koktid. Perfekt lunch.

INGREDIENSER
1 pkt rökt lax 
pasta till fyra personer
1/2 citron
1/2 frp philapdelphia
1 dl creme fraiche
ev lite matgrädde
pepparrot
salt, peppar
 
GÖR SÅ HÄR
- Koka pastan.
- Under tiden: Skala och riv pepparrot. Riv citronskal fint, bara zesten.
- Häll ner i en bunke och blanda i philadelphia och creme fraiche samt
salt och lite lite peppar.
- Blanda tills du får en jämn creme, om den blir för tjock kan man späda
med lite matgrädde. Om man vill kan man ha i lite citronsaft, men vi 
använde oss bara av zesten.
- Strimla laxen och skär upp citronskivor.
- Servera pastan med lax, pepparrotscreme och en citronskiva på toppen.

Chokladkola med ingefära

 
Ett extraordinärt recept på chokladkola. Ingefäran tillför ett extra sting!
Om man vill kan man ha i 2 msk flytande glykos, jag hoppade över 
det och det blev fantastiskt. 
 
INGREDIENSER
100 g smör eller margarin
4 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk finriven färsk ingefära
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret i en kastrull, gärna teflon. Ta av kastrullen från värmen
och vispa ner kakaon tills det blivit klumpfritt.
- Rör ner grädde, socker, sirap & ingefära.
- Koka kolan tills den når 120 grader. Jag gjorde kulprovet lite då och
då eftersom jag inte hade någon termometer.
 
- Lägg sedan bakplåtspapper i en form och häll ner smeten. Låt stelna
i kyl i cirka 3 timmar.
 
- Klipp eller skär sedan ut kolor och paketera in i lite smörpapper!

Saffransknäck i micro!

 
Knäck är ett måste så här i juletid. Min knäck kokas i micron och det tar bara
en 7-8 minuter innan den är färdig. Jag brukar blanda i saffran också, men det
kan såklart uteslutas.
 
INGREDIENSER
1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1/2 pkt saffran
 
GÖR SÅ HÄR
- Rör samman grädde, socker, sirap & saffran i en microfast skål.
- Micra på högsta effekt i 7-8 minuter. MEN två minuter i taget. Rör
om under tiden och börja göra kulprovet efter 5 minuter för att vara
på den säkra sidan!
- Häll upp i små knäckformar och strö ev i lite hackad mandel!
 

Chokladtryfflar

 
Enligt konstens alla regler ska man antagligen inte tillföra socker till
sina chokladtryfflar, men jag hittade ingen 60 procentig choklad så
jag fuskade lite. Och det blev himla gott!
 
INGREDIENSER
100 g mörk choklad, 70% kakao 
50 g smör 
1/2 dl grädde 
2 tsk kakao 
2 msk strösocker
 
kakao till garnering
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält chokladen och smöret. Ta av från värmen och rör ner grädden,
socker och kakao.
- Låt svalna i kastrullen och ställ sedan in i kylskåpet så att det blir riktigt kallt.
- Forma tryfflar med en sked eller händerna, det blir väldigt kladdigt!
- Rulla tryfflarna i kakaon och förvara sedan i kylen
 

Glutenfria Lussekatter. Eller Lussebullar.


Efter första jäsningen såg degen ut så här.

Här kavlade vi ut degen på bakplåtspapper och bredde på mandelmassaröran.

Innan andra jäsningen, efter ihoprullningen. 

Penslade och färdiga för ugnen!

De vanliga lussekatterna.
 
Glutenfria lussekatter är ett måste till advent. Jag bakade samma recept
som förra året, men bytade till Sempers Mix. De blev väldigt fina och jäste
bra! Saftiga och fyllda med en mandelmassaröra. Det blir ca 30 st.
 
INGREDIENSER
75 gram margarin
2 1/2 dl laktosfri mjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 dl creme fraiche/kesella
1 dl socker
1 ägg
1 g saffran (2 påsar)
1 krm salt
500 g mjölmix, Semper.
 
FYLLNING
200 g mandelmassa
2 dl socker
150 g smör, smält
1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
 
pärlsocker, 1 ägg till pensling
 
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli 37 grader (fingerljummet).
Rör ut jästen i degspadet.
 
- Tillsätt creme fraiche, socker, ägg, saffran & salt. Arbeta in mjölet, men
spara cirka 1 dl till utbakningen. 
- Låt jäsa under bakduk i 30 min.
 
UNDER TIDEN
- Riv mandelmassa och vispa ihop med sockret. Rör ner smöret och
vattnet tills du får en bra konsistens. Rör då ner vaniljsockret och
kardemumman.
 
- Arbeta sedan ihop degen, Du kan behöva mer mjöl, degen ska gå 
att knåda utan att den fastnar allt för mycket. Kavla ut på ett bakplåtspapper.
 
- Bred på mandelmassa-röran på den utkavlade degen. Det ska vara ett 
tunt lager. Rulla sedan ihop till en rulle, långsida mot långsida.
 
- Sätt ut formar på en plåt och skär sedan rullen i 30 lika stora bitar. Låt
jäsa 30 min på en plåt, ovan på spisen. Under tiden värmer du ugnen
så får bullarna en varm miljö att jäsa i under en bakduk.
 
- Pensla sedan med ett uppvispat ägg och garnera med pärlsockret. 

- Grädda på 250 grader i cirka 10 min.
 

RSS 2.0